Για να θυμόμαστε εμείς οι παλιοί…. από τον Δημήτρη Οικονόμου

Ιαν 02, 2018
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτές κοντινές χρονικά ,

είναι πολύ διαφορετικές συναισθηματικά. Τα Χριστούγεννα ξυπνούν αναμνήσεις και νοσταλγία ενώ η Πρωτοχρονιά ξυπνά την ελπίδα και μας υπόσχεται δύναμη για τη συνέχεια.

Σήμερα ,ξεφυλλίζοντας τα φύλλα του μυαλού μου και εν όψει Χριστουγέννων ,νοστάλγησα τα κάλαντα στου Παπάγου στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Οι ετοιμασίες ξεκινούσαν νωρίς . Αρχικά προμηθευόμασταν τα τρίγωνα από το σιδεράδικο των Αλεξίου, Τσικουρά που ήταν σε ένα ημιυπόγειο στην οδό Μπιζανίου. Ο τόπος συγκέντρωσης και εκκίνησης ήταν το περίπτερο του Τουμπέκη, που πρωτολειτούργησε την εποχή της ανοικοδόμησης του Παπάγου, μέσα της δεκαετίας του 50ως περίπτερο και ως μαγειρείο για τους εργάτες.

Οι ομάδες 3- 4 παιδιών συντάσσονται και ξεκινούν γεμάτες προσδοκίες για το "μεροκάματο". Περνάμε δίπλα από το σινεμά ¨Αλέξανδρος¨, που τότε άκμαζε και ξεκινάμε να τα "λέμε" από το χρυσοχοείο της Νταϊκου, μοναδικό στην πόλη μας.

Πρώτη βόλτα στα γύρω στενά και στάση μόλις συγκεντρωνόταν το πρώτο ικανό ποσό στην "Ολυμπιάδα" για γλυκό και ξεκούραση. Ιδιοκτήτης τότε της Ολυμπιάδος ήταν ο ¨θρυλικός¨, Παναγιώτης Λαβίδας, εμβληματική μορφή του προαστίου.

Μετά παίρναμε την κατηφόρα ,τρέχοντας συνήθως για να προλάβουμε τις άλλες ομάδες και φθάναμε στην Ελλησπόντου. Ο Βασίλης ο Αβδούλος, ο μπακάλης μας πρόσφερε, σοκολάτες και καραμέλες. Από το φούρνο του Χαρίλαου, το σημερινό φούρνο του Παπάγου, φεύγαμε με ένα καρβέλι ψωμί χωριάτικο.

Έπειτα ξεκινούσαμε την ανηφόρα για τη Νέα Περιοχή με στάση στην κάβα του Ζαχαριάδη. Την εποχή εκείνη ολοκληρωνόταν η κατασκευή της Νέας Περιοχής και δεν είχε ακόμα πολλούς κατοίκους. Εμείς όμως φροντίζαμε να τους επισκεφτούμε όλους φέρνοντας το μήνυμα των Χριστουγέννων …με το αζημίωτο φυσικά.

Τα κάλαντα στα σπίτια εκείνη την εποχή ήταν μια γιορτή. Μας περίμενε όλη η οικογένεια στο σαλόνι. Μπαίναμε στο σπίτι, μας πρόσφεραν γλυκά, δώρα. Μας ρωτούσαν πως πάμε στο σχολείο, πληροφορίες για τους γείτονες τους φίλους. Νιώθαμε σημαντικοί και πάνω απ όλα καλοδεχούμενοι.

Υπήρχε ,λοιπόν ,εκείνη την ημέρα της Παραμονής ,διάχυτη μια ατμόσφαιρα γιορτινή σε έναν Παπάγο με ελάχιστα αυτοκίνητα, ήσυχο, απλό με μυρωδιές γλυκών και φαγητού . Υπήρχε και η

μυρωδιά από τα νεράντζια που τα κλωτσούσαμε σε όλη τη διαδρομή μέχρι να διαλυθούν και να μας πλημμυρίσουν με το υπέροχο άρωμά τους.

Στο δρόμο συναντιόμασταν με άλλους "καλαντούχους" . Βάζαμε στοιχήματα, δίναμε ψευδείς πληροφορίες για τα αστρονομικά μας κέρδη , πειράζαμε οι μεν τους δε ,και στο τέλος μαζευόμασταν όλοι μαζί στην Αγία Σκέπη για καταμέτρηση και ποδόσφαιρο.

Αυτός ήταν ο Παπάγος του ’70 με τις μονοκατοικίες και την ξεγνοιασιά που δεν υπάρχει πια. Στη θέση του υπάρχει ένας άλλος πανέμορφος αλλά διαφορετικός Παπάγος που θα τον αγαπούμε και θα τον φροντίζουμε πάντα γιατί είναι το " πατρικό μας σπίτι " με ερμάρια γεμάτα αναμνήσεις.

Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.