Συνέντευξη με το νεαρό διακεκριμένο σκακιστή και συνδημότη μας Αλ. Παπασημακόπουλο.

Οκτ 03, 2020
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Πολλοί είναι οι συνδημότες μας που έχουν καταφέρει σημαντικές επιτυχίες είτε στο χώρο

εργασίας τους είτε προσωπικές και μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους συνανθρώπους μας. Μέσα από τη νέα ενότητα που εγκαινιάζει το site «Παπάγου Πολιτεία», θα τους γνωρίσουμε καλύτερα και θα σίγουρα θα αντλήσουμε χρήσιμες συμβουλές από εκείνους.

Πάμε να ξεκινήσουμε τη νέα μας στήλη με έναν ομολογουμένως πετυχημένο συνδημότη μας που μόλις στα 24 του χρόνια έχει βρει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό αλλά έχει κάνει περήφανη και την πόλη μας με τις πολύ σημαντικές του διακρίσεις στο χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα στο σκάκι.

Ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος είναι 24 χρόνων και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Δήμο Χολαργού .Τελείωσε διαδοχικά το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το  1ο Γυμνάσιο και εν συνεχεία το 1ο Λύκειο Χολαργού, από όπου γράφοντας 19.187 μόρια ξεκίνησε τις σπουδές του στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και συγκεκριμένα στο Οικονομικό Τμήμα. Έπειτα από 4 χρόνια αποφοίτησε και σαν Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς του Οικονομικού Σώματος, τοποθετήθηκε στην Χίο όπου και διαμένει τα τελευταία 2 χρόνια. Έχει 4 αδέρφια, τα οποία σπουδάζουν αυτή την περίοδο, καθώς είναι κοντά ηλικιακά.

Αλέξανδρε, σε καλωσορίζουμε στην Παπάγου –Πολιτεία και σε ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες να ανοίξεις εσύ αυτό τον κύκλο των συνεντεύξεών μας. Έχεις διακριθεί πάρα πολλές φορές στο σκάκι με σημαντικά βραβεία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Από πόσο χρονών ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με αυτό το άθλημα ;

  Με το σκάκι ξεκίνησα να ασχολούμαι από την ηλικία των 5 ετών, όταν αρχικά ο παππούς μου, μου έμαθε τις βασικές κινήσεις των κομματιών, ενώ στην συνέχεια ο πατέρας μου με πήγε στον σκακιστικό σύλλογο του ΓΑΣ Χολαργού, όπου κατάφερα  να μάθω καλύτερα τα βασικά του σκακιού από τον κ.Μάριο Μολφέτα και να ξεκινήσω να συμμετέχω σε επίσημους αγώνες. Στα 12 μου αποφάσισα ότι μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με το σκάκι και αφιέρωνα αρκετό χρόνο, παίζοντας κυρίως στο διαδίκτυο. Με τον καιρό το παιχνίδι μου βελτιώθηκε και ο πατέρας μου βλέποντας αυτή την προσπάθεια με έστειλε σε έναν πιο έμπειρο προπονητή στον διπλανό Δήμο, δηλαδή στον ΑΣ Παπάγου, που εκείνη την χρονική περίοδο αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα ‘Α Εθνικής Κατηγορίας, δηλαδή τον κ. Μιχάλη Καλοσκάμπη. Μετά από ένα 6μηνο επίμονης προπόνησης 2 φορές την εβδομάδα, αλλά και ταυτόχρονης προπόνησης στο διαδίκτυο κατάφερα την 1η μου διάκριση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών τον Ιούλιο του 2011, όπου και κατέλαβα την 1η θέση. Από εκεί και πέρα μέχρι την 2α λυκείου διακρίθηκα με  :

  • την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 18 το 2012
  • την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 16 τo 2012
  • κατάκτηση μεταλλίου για την 3η καλύτερη 3η σκακιέρα στην Σκακιστική Ολυμπιάδα κάτω των 16 τον Σεπτέμβριο του 2012,όπου καταλάβαμε ομαδικά την 6η θέση σαν Ελληνική αποστολή
  • την 30η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 16 ετών το 2012
  • 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 το 2013 και
  • 3ος στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα κάτω των 20 το 2013.

Από ότι γνωρίζουμε δε σταμάτησες μόνο στις παραπάνω διακρίσεις…

  Στη συνέχεια ξεκίνησε το δύσκολο έτος των Πανελλαδικών εξετάσεων, όπου έχοντας βάλει στο στόχαστρο μια τόσο υψηλόβαθμη σχολή, όπως το οικονομικό τμήμα της  ΣΣΑΣ θα έπρεπε να καταβάλλω τεράστια προσπάθεια, όπως όλοι οι αριστεύσαντες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Επομένως, το σκάκι εκείνο τον χρόνο έμεινε πίσω, χωρίς ωστόσο να το κόψω τελείως, καθώς ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια ευχάριστη συντροφιά στον ελεύθερο χρόνο μου. Όσον αφορά τις ατομικές μου διακρίσεις μετά την εισαγωγή μου στη ΣΣΑΣ έχω καταλάβει :

  • την 1η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ράπιντ (γρήγορο σκάκι) το 2015
  • την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράπιντ το 2016
  • την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράπιντ το 2019
  • και την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπλιτς (πιο γρήγορο σκάκι) το 2019

Τέλος, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ραπίντ το 2018 στα Σκόπια σημείωσα την σημαντικότερη νίκη μου σε ατομικό επίπεδο, αφού κατάφερα να κερδίσω τον 3ο καλύτερο σκακιστή σε ολόκληρο τον κόσμο (Vladislav Artemiev με elo 2810) .

Η αλήθεια είναι ότι κοιτώντας τα γεγονότα προς τα πίσω, όλα αυτά θα ήταν αδύνατα αν δεν είχα την στήριξη των γονέων μου, καθώς ήταν αρωγοί καθ’όλη την διάρκεια της σκακιστικής μου πορείας. Πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, ωστόσο χωρίς την βοήθεια των γονέων είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθεί κάποιο παιδί σε οποιονδήποτε τομέα.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες οι επιτυχίες σου! Όμως πες μας τι ήταν αυτό που σε ώθησε να επιλέξεις και να προσηλωθείς τελικά και στο σκάκι;

  Όσον αφορά την αξία του σκακιού έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, ωστόσο θεωρώ ότι ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να περιγράψουν την μαγεία του. Η πολυπλοκότητα αυτού του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με την απλότητα των βασικών κανόνων το ξεχωρίζουν από κάθε άλλο επιτραπέζιο παιχνίδι. Έχει περιγραφεί όχι μόνο ως παιχνίδι αλλά και ως τέχνη, επιστήμη και άθλημα, ανάλογα με ποια οπτική το βλέπεις. Προσωπικά, σαν παιδί 12 χρονών με τράβηξε η πνευματική μάχη, η οποία λαμβάνει χώρα σε μία παρτίδα σκάκι.

Αλέξανδρε ο κόπος και η προσπάθεια σου σίγουρα ανταμείφθηκε κατακτώντας τις πρώτες θέσεις, υπήρξαν όμως στιγμές που σκέφτηκες σαν έφηβος να τα παρατήσεις ;

  Φυσικά όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά όλοι μας έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας.Το καλοκαίρι του 2011. δηλαδή ακριβώς πριν την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων, είχα ήδη δώσει αρκετή ενέργεια στο σκάκι και δεν έβλεπα κάποια διάκριση. Έχοντας απογοητευτεί σκεφτόμουν να ελαττώσω την ενασχόλησή μου αυτό. Βέβαια όλες αυτές οι σκέψεις σταμάτησαν αμέσως μετά το πρωτάθλημα και στην συνέχεια ήρθαν με τη σειρά όλες οι υπόλοιπες διακρίσεις.

Τώρα σαν… «βετεράνος» του σκακιού, θα έδινες κάποια συμβουλή στα παιδιά που ξεκινούν τώρα την επαφή τους με το σκάκι;

  Σαν συμβουλή προς τα νέα παιδιά που ξεκινούν το σκάκι, θα έλεγα καταρχάς να γνωρίζουν ότι έχουν ξεκινήσει κάτι δύσκολο και απαιτεί αρκετή ενασχόληση, ώστε να φτάσει κανείς σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο, με υπομονή και επιμονή οι επιτυχίες δεν θα αργήσουν να έρθουν. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα τα οφέλη που θα αποκτήσουν από την ενασχόλησή τους με το σκάκι θα αξίζουν και με το παραπάνω για τον χρόνο που έχουν αφιερώσει. Εξίσου σημαντική  είναι  η ευγενής άμιλλα και η άψογη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν κατά τη διάρκεια των αγώνων,  όπως αρμόζει σε ένα ευγενές άθλημα.

Η ενασχόλησή σου με το σκάκι, πιστεύεις ότι σου έδωσε εφόδια για τη ζωή και την καθημερινότητα σου και εκτός «σκακιέρας»;

  Αρχικά, θα παρότρυνα κάθε γονέα να στείλει τα παιδιά του να μάθουν να παίζουν σκάκι, καθώς τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί δεν χωράνε να γραφτούν σε ένα μόνο άρθρο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν το παραπάνω σχόλιο. Ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη του σκακιού είναι η βελτίωση της :


Ο σκακιστικός  χώρος είναι πολύ υγιής και ειδικά σε σύγκριση με άλλα δημοφιλέστερα αθλήματα, όπου κυριαρχεί η βία και ο φανατισμός.
Δημιουργείς φιλίες και ποτέ εχθρούς, καθώς αναφερόμαστε σε ένα ευγενές άθλημα.Εν ολίγοις, το μυαλό δουλεύεται τακτικά και αυτό σημαίνει ότι όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες  βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως ακριβώς η φυσική κατάσταση στα υπόλοιπα αθλήματα.

«Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι» έλεγε ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών, Γκάρυ Κασπάροβ και υπονοεί ότι καθ όλη τη διάρκεια της ζωής σου θα λαμβάνεις συνεχώς αποφάσεις, είτε ασήμαντες είτε πιο σημαντικές οι οποίες θα επηρεάσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την εξέλιξη της “παρτίδας/ζωής”...

Άλλο ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό στοιχείο του σκακιού είναι η δικαιοσύνη και η έλλειψη της τύχης. Σε μία παρτίδα σκάκι ΠΑΝΤΟΤΕ θα κερδίσει ο παίκτης που έκανε τα λιγότερα λάθη. Υπάρχει δηλαδή αξιοκρατία και ο διαιτητής δεν μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Οπότε, μαθαίνεις να είσαι ανεξάρτητος, να “πληρώνεις” τα λάθη σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου.

Μπορεί να είναι από τα πιο δύσκολα παιχνίδια/αθλήματα, ωστόσο θεωρώ ότι η ύστερα από την ενασχόληση του ατόμου με αυτό, φαντάζουν όλα εύκολα πλέον, καθώς η πολυπλοκότητα του, εκπαιδεύει το νου και τον καθιστά ικανό να επιλύσει καθημερινά προβλήματα, τα οποία κατά κανόνα είναι πολύ πιο “εύκολα”          

Κλείνοντας και βλέποντας πόσο πολύ αγαπάς και εκτιμάς το χώρο του σκακιού, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το σκάκι;

  Δεν μπορώ να ξέρω πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς το σκάκι. Ποτέ δεν μετάνιωσα, που αφιέρωσα ατελείωτες ώρες πάνω στην εξάσκηση μου σε αυτό, γιατί θεωρώ ότι τα οφέλη που αποκόμισα ήτανε πολλά περισσότερα και θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο. Επιπρόσθετα, δεν γνωρίζω κανέναν σκακιστή που να έχει μετανιώσει για την ενασχόλησή του με αυτό και δεν πιστεύω ότι θα συναντήσω. Είναι ένα χόμπι που σίγουρα θα με συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα και ελπίζω όσοι πειστείτε για την αξία του να γνωρίσετε την μαγεία του στο άμεσο μέλλον !  

 

 Αλέξανδρε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σου και για όλα αυτά που μοιράστηκες μαζί μας. Σου ευχόμαστε να συνεχίσεις να κάνεις περήφανους την οικογένειά σου και εμάς τους συνδημότες σου και πραγματικά να υλοποιήσεις όλους τους επόμενους στόχους σου με τις δικές σου ρουά-ματ κινήσεις.

Της Νάντιας Γρινιεζάκη.

 

Κατηγορία Πολιτιστικά
Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %03 %598 %2020 %16:%Οκτ

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.