Ζωγραφιζοντας τη μουσική για παιδιά από το Κλασικό Ωδείο Χολαργού

Οκτ 08, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εργαστήρια εξερεύνησης της μουσικής

και της εικαστικής τέχνης


- για παιδιά 2 έως και 4 ετών και τους γονείς τους
- για παιδιά 5 έως και 8 ετών
με την εικαστικό Μαρία Γλύκα

“Φύση και Πόλη” | πρόγραμμα για παιδιά 2 έως και 4 ετών και τους γονείς τους

Στην σειρά αυτή των μαθημάτων γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν μαζί τη σχέση της εικόνας με τους ήχους. Ξεκινώντας με βασικά στοιχεία όπως η γραμμή και το σημείο σε σχέση με τα εικαστικά και τους ήχους της φύσης σε σχέση με την μουσική, τα παιδιά με την βοήθεια των γονιών τους οξύνουν την παρατηρητικότητά τους και μαθαίνουν να οπτικοποιούν ήχους και σκέψεις. Στην συνέχεια εισέρχονται σιγά σιγά και με την βοήθεια της μουσικής στον κόσμο των εικαστικών τεχνών μέσα αφενός από το έργο διαφορετικών καλλιτεχνών αλλά και συγχρονων εικαστικών προσεγγίσεων. Σε κάθε μάθημα δεχονται οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα και πληροφορίες και καθοδηγούνται ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης. Οι γονείς δεν βοηθούν μόνο το παιδί να πραγματοποιήσει εργασίες αλλά διατηρούν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της κάθε δημιουργίας, συμβάλλοντας μεν στην ελευθερία έκφρασης και αυτενέργιας του παιδιού τους, ανακαλύπτοντας δε και οι ίδιοι τη δική τους ανεξερεύνητη εικαστική γλώσσα.

 

Οι 4 εποχές

 Στο πρώτο από τα εργαστήρια του προγράμματος "Φύση και Πόλη" μιλάμε για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 

Θυμάμαι το καλοκαίρι που πέρασε και παρατηρώ το φθινόπωρο που μπαίνει.

Προσπαθώ να βρω χαρακτηριστικά της κάθε εποχής. Ο Vivaldi μου λέει πότε αλλάζει η εποχή και αισθάνομαι τον διαφορετικό ρυθμό, τόνους, εντάσεις.

Συνδέω με την βοήθεια του γονέα αναμνήσεις από χειμωνιάτικες και ανοιξιάτικες στιγμές.

Τον χειμώνα που κάνει κρύο τι χρώμα θα διαλέξω;

Το Ιούλιο που όλα φωτίζονται κάτω από τον δυνατό ήλιο πως θα το δείξω;

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

ηλικίες 2 έως και 4 ετών, με ενήλικα συνοδό


διάρκεια εργαστηρίου: μια ώρα
11:00 πμ - 12:00 μμ
κόστος συμμετοχής
15 ευρώ
ενιαίο εισιτήριο για παιδί και έναν γονέα
(συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

 

 

“Η δύναμη της Σύνθεσης” | πρόγραμμα για παιδιά 5 έως και 8 ετών

 

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά με την συντροφιά της μουσικής καθοδηγούνται ώστε να διερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να αποτυπώσουν δημιουργικά την δική τους προσωπική αντίληψη σε σχέση με τα εικαστικά. Βλέπουν ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, εικαστικές εγκαταστάσεις αλλά και άλλες σύγχρονες μεθόδους έκφρασης όπως artists books και performance (επιτελέσεις). Με αφορμή τέτοιες σύντομες παρουσιάσεις, συζητούν σε σχέση με αυτά που παρατηρούν και παροτρύνονται, υπό καθοδήγηση τόσο στο θέμα όσο και στα υλικά, να εκφραστούν μοναδικά ως προς το ζητούμενο κάθε φορά. Ανακαλύπτουν και ξεπερνούν μέσα από την κίνηση του χεριού τους αλλά και του σώματός τους χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά τόσο τα φυσικά όσο και τα νοητικά όρια του εαυτού τους επιβεβαιώνοντας ότι η μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι είναι μέσο έκφρασης, πηγή χαράς και δημιουργίας.   

 

Η διαδρομή μου ως το ωδείο

 

Στο πρώτο από τα εργαστήρια του προγράμματος ¨Η δύναμη της Σύνθεσης" εξερευνώ τη διαδρομή μου ως το ωδείο.

Πως έρχομαι, τι ακούω, τι βλέπω; Τι ξεχωρίζω; Τι χρώματα βλέπω; Σε ποιο συναίσθημα αντιστοιχεί κάθε χρώμα; Πόσο μεγάλη ή μικρή μου φαίνεται αυτή η διαδρομή;

Αν έφτιαχνα ένα χάρτη για να με βρουν οι φίλοι μου στο ωδείο τι οδηγίες θα τους έδινα;

Μέσα από συζήτηση σκέφτομαι τα σχήματα που συναντώ και φτιάχνω τα οικοδομικά τεράγωνα και τους δρόμους σε έναν χρωματιστό χάρτη.

 

Βλέπω Μondrian και ακούω ΝΥ Boogie Woogie προσπαθώντας να φανταστώ τον εαυτό μου μέσα στην μεγαλούπολη.

 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου
ηλικίες 5 έως και 8 ετών

διάρκεια εργαστηρίου: μιάμιση ώρα
12:30 πμ - 14:00 μμ
κόστος συμμετοχής
14 ευρώ

(συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)
πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων
στη γραμματεία του Κλασσικού Ωδείου
Ασπασίας 67, Χολαργός
‪210 6526 250‬
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Πολιτιστικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.