Υγεία-ομορφία (353)

Κινόα

Κινόα

Αυγ 09, 2011
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αληθινά χρυσή τροφή από την εποχή των Ίνκας, μέχρι και σήμερα η Κινόα ονομάζετε και ‘μητέρα των δημητριακών’, πολύτιμη όσο η πατάτα και το καλαμπόκι. Παρότι η Κινόα μοιάζει με δημητριακό, καθώς στην πράξη είναι σπόρος, στην πραγματικότητα όμως είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού της κινόα που φυτρώνει στα ψηλά βουνά της Βολιβίας και του Περού. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, όπως το ρύζι και το σιτάρι, τα οποία είναι φτωχά στο αμινοξύ λυσίνη, η Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, καθιστώντας την έτσι πλήρες πρωτεϊνική τροφή, ισάξια των ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Σε αντίθεση όμως με αυτές τις τροφές η Κινόα περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά, χωρίς καθόλου χοληστερίνη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η Κινόα επιπλέον περιέχει απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως: κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αν κανείς θέλει να την μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να την ξεπλύνει για ένα με δυο λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί η φλούδα της Κινόα περιέχει φυσικές σαπωνίνες (saponiner), που θα προσδώσουν πικρή γεύση στο φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κινόα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη). Επίσης συνεργάζεται άριστα με το πεπτικό σύστημα καθώς αποτελεί τροφή ελαφριά και εύπεπτη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Από όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν είναι παράξενο που η Κινόα σταδιακά ξανά-κερδίζει επάξια την θέση της ανάμεσα στις υπέρ-τροφές.
Τα διατροφικά όπλα του καλοκαιριού
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος καίει, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και όλοι ονειρεύονται διακοπές και ξεκούραση. Μέσα όμως στην ανεμελιά του ωραίου καιρού ένα κρυμμένο άγχος βγαίνει στην επιφάνεια καθώς τα χειμωνιάτικα ρούχα κλείνονται σε βαλίτσες και τη θέση τους παίρνουν τα καλοκαιριά και τα μαγιό. Το καλοκαίρι μας θυμίζει έντονα πως πρέπει να χάσουμε μερικά περιττά κιλά. Χαλαρώστε! Το καλοκαίρι, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα - όπλα για μια υγιεινή, ισορροπημένη και γευστική διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού, περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες και πολλές φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν τη γήρανση, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν τη πίεση του αίματος και κρατούν την καρδιά σας υγιή. Κι όλα αυτά, με λίγες θερμίδες. Ας πάμε να δούμε μαζί μερικά φρούτα αναλυτικά: Ντομάτες και πιπεριές Ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μια μέτρια ντομάτα έχει μόνο 35 θερμίδες και προσφέρει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός ημερησίως. Επίσης, περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, με ποικίλες ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο. Έρευνες δείχνουν πως «η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ντομάτες, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος». Η αντικαρκινική τους δράση, αποδίδεται μάλιστα, σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζετε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εκτός από την αντικαρκινική του ιδιότητα, ρίχνει και την κακή χοληστερίνη, προάγοντας στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Οι πιπεριές περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις ντομάτες, ενώ ένα φλιτζάνι πιπεριές, δίνει μόνο 20 θερμίδες. Εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, υπάρχει πληθώρα από άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βακκίνια και τα βατόμουρα, που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C. Οι φράουλες έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο μέλος της «οικογένειας» των μούρων. Έρευνες αναφέρουν πως «τα μούρα είναι πλούσια στην ουσία ellagic acid, που ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, βοηθά το σώμα να απενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων». Κάνουν επίσης λόγο, για  «μια καλή πηγή φυτικής ίνας, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης». Μάγκο Τα μάνγκο είναι χαμηλά στις θερμίδες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν περισσότερη β-καροτίνη από οποιαδήποτε άλλα φρούτα. Έρευνες λένε πως «το μάνγκο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C» κι ότι παρέχει περίπου 76% των καθημερινών αναγκών της βιταμίνης C, σε μόνο ένα φλιτζάνι. Τα μάνγκο είναι επίσης υψηλά στα καροτενοειδή (όπως β-καροτίνη) και φλαβονοειδή. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα μάνγκο, περιέχουν και αρκετό κάλιο, που χρειάζεται το σώμα για να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και τον κτύπο της καρδιάς. Γιαούρτι Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που συνδυάζει την ευκολία, τις χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη της υγείας. Έρευνες λένε «ότι μια λίγων θερμίδων διατροφή που περιλαμβάνει τρία είδη γαλακτοκομικών ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει και να προωθήσει την απώλεια βάρους» και συνεχίζουν λέγοντας πως «το γιαούρτι περιέχει περίπου 30% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σε ασβέστιο». Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πολλούς ενεργούς οργανισμούς, τα γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, προβιοτικά. Σαν μια καλή πρωτεϊνική πηγή, μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα ή σαν πρόχειρο φαγητό, συχνά συνδυαζόμενο με φρούτα ή δημητριακά. Όσπρια Τα οφέλη των οσπρίων είναι τόσο ευρέα, όσο οι διαθέσιμες ποικιλίες τους. Όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλες ποσότητες φυτικής ίνας, σιδήρου και πρωτεΐνης. Αυτοί οι μικροί, νόστιμοι θησαυροί μπορούν να σας βοηθήσουν  να αισθανθείτε περισσότερη πληρότητα και κορεσμό. Έρευνες λένε πως «η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, με όσπρια χαμηλώνει τις θερμίδες, το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη». Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε «διαλυτές ίνες, που βοηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος». 
Σελίδα 28 από 28

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.