Υγεία-ομορφία (371)

Σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να γίνεται εμβολιασμός και άμεση διάγνωση κρουσμάτων λύσσας, καλεί τις υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος. Με σχετικό του έγγραφο, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ελεύθερη λύσσας (Rabies free country). Λόγω όμως γειτνίασης με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, επισημαίνεται ότι προσφάτως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες σε απόσταση 300 μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή. Ως εκ τούτου συνιστάται ο εμβολιασμός των σκύλων, με απόλυτη προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων, κατά μήκος των συνόρων και σε βάθος 30 χιλιομέτρων με νεκρό εμβόλιο, προκειμένου να αποτραπεί η επανείσοδος του νοσήματος στη χώρα μας. Η λύσσα μεταδίδεται με την είσοδο του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους, προκαλώντας συνδυασμό νευρολογικών συμπτωμάτων.
Όλες θέλουμε να αναζωογονήσουμε τα ταλαιπωρημένα μαλλιά μας. Παρακάτω είναι δυο μάσκες που μπορούμε γρήγορα και απλά να φτιάξουμε μόνες μας με τα πιο φυσικά υλικά! Λοσιόν μελιού Σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό διάλυσε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Εάν τα μαλλιά σου είναι ξανθά, ρίξε και λίγες σταγόνες λεμόνι. Λούσε τα κανονικά, ξέβγαλέ τα, σκούπισέ τα με πετσέτα και μετά άπλωσε τη λοσιόν μελιού σε όλο το κεφάλι. Άφησέ την περίπου για μισή ώρα και ύστερα ξέβγαλε με άφθονο κρύο νερό. Στέγνωσε και χτένισέ τα με τον τρόπο που συνηθίζεις. Λοσιόν για ξανθές φυσικές ανταύγειες Σε κατσαρόλα ρίξε 4 φλιτζάνια νερό, 2 φλιτζάνια χαμομήλι και 2 φλιτζάνια αποξηραμένα λουλούδια καλέντουλας. Μόλις πάρουν βράση, μείωσε τη φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 45 λεπτά. Μόλις το μείγμα κρυώσει ρίξε 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα λεμονιού και άλλη μία χυμό λεμονιού. Το μείγμα είναι έτοιμο. Χωρίς να το σουρώσεις, ρίξ' το στα μαλλιά σου. Τύλιξέ τα με μεμβράνη, άφησε για 45 λεπτά και ξέπλυνε με κρύο νερό. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη λοσιόν κάθε 2 ημέρες.                                                                                                                Στέλλα Φέρη 
  Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και όχι άδικα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια η αλόη υπήρξε γνωστή ως το φυτό της αθανασίας, αγαπημένη της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη του φυτού, αλλά μόνο η αλόη η γνήσια ή Aloe Vera και η Aloe ferrox miller μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Αλόη η γνήσια, η οποία ευδοκιμεί στην Ελλάδα χάρη στο ζεστό της κλίμα, είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ώστε δικαίως στις μέρες μας ονομάζεται και «φαρμακείο» της φύσης. Περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στην διάσπαση των τροφών) μόνο- και πολύ-σακχαρίτες, στερόλες και β-καροτίνιο. Είναι γνωστό πως η Αλόη μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δερματικές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για το θαυμαστό αυτό φυτό. Η ικανότητά της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, την καθιστά ιδανική αντιμετώπιση για δερματικούς ερεθισμούς με αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα με την ικανότητά της να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αποτελεί εξαιρετικό καλλυντικό. Οι δράσεις της αλόης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει την δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών προβλημάτων, τους πόνους στους μύες και στην κοιλιά και τις κρίσεις άσθματος. Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό, ευεργετώντας ασθενείς με καρκίνο και AIDS. Στις μέρες μας, εκτός από το πλήθος των καλλυντικών προϊόντων της αλόης, που προορίζονται για εξωτερική χρήση (κρέμα, γέλη-gel κλπ), μπορείτε να την προμηθευτείτε και σε μορφή σκόνης, κάψουλες και χυμό σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.   Με την πλούσια διατροφική της σύσταση και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον άνθρωπο, η αλόη έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα θαυματουργά φυτά της φύσης. Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Μην εφησυχάζετε το AIDS είναι εδώ! Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας. «Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός και αφορά κυρίως νέους ανθρώπους.»

Σουσάμι

Νοε 30, 2011
«Άνοιξε σουσάμι» φώναξε ο Αλή Μπαμπά μπροστά από μια ερμητικά κλειστή σπηλιά κι έτσι όπως άνοιξε η είσοδος για να φανερώσει τα πλούτη του κόσμου, έτσι και το σουσάμι ανοίγει τα μυστικά του, για την πολύτιμη διατροφή του αξία.  Αυτός ο μικροσκοπικός σπόρος του φυτού «Sesamum indicum» έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρων των επιστημών κι αυτό χάρη στην ευεργετική επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σουσάμι ή σησάμι αποτελεί εξαίρετη πυγή υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας το καλή επιλογή σε περιόδους νηστείας. Το λάδι του σησαμιού είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και ιδιαίτερα σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.  Ταυτόχρονα το σουσάμι, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Επίσης περιέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη) που αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, με τις κυριότερες να αφορούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες στο σουσάμι, βρίσκονται με την μορφή φυτικών ινών, οι οποίες δεν διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στο σουσάμι ανακαλύφθηκε και μια σειρά ουσιών, οι λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη) στις οποίες αποδίδονται ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χαρίζοντας στο σουσάμι αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το σουσάμι και τα προϊόντα του έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα και κατά συνέπεια να προστατεύουν από την στεφανιαία νόσο. Επίσης η κατανάλωση σησαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά. Τέλος, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην δημιουργία θρόμβων.  Πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δεν είναι τυχαίο που στην Ινδία το σουσάμι ονομαζόταν «Βασιλιάς των σπόρων». Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Ομιλία με θέμα <<Ισορροπημένη Διατροφή Για Καλή Υγεία και Αντιγήρανση>>, εκφώνησε η Κυρία  Έρρικα Παπαβενετίου-Μαυραγάνη, Ιατρός-Σύμβουλός διατροφής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου ,στα πλαίσια  των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Παπάγου.Η κατάμεστη αίθουσα ήταν απόδειξη του ζωηρού ενδιαφέροντος  του κοινού για ζητήματα ,υγείας και διατροφής.
Αγαπητές μου φίλες, απλώνοντας μια μάσκα με αβγό στο πρόσωπό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα διεγείρεις τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και θα παρατείνεις τη φρεσκάδα και τη νεότητά του για περισσότερα χρόνια. Το αβγό περιέχει πολλές πρωτεΐνες ευεργετικές για την επιδερμίδα. Είναι ακόμη δυναμωτικό, χάρη στη λεσετίνη, στα λευκώματα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Το ασπράδι του έχει τονωτικές και συσφικτικές ιδιότητες, ενώ ο κρόκος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και από πολλούς ερευνητές θεωρείται μυστικό μακροζωίας. Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου μάσκες βασισμένες στο αβγό, έτσι ώστε να ενισχύσεις τις προστατευτικές και επανορθωτικές ικανότητες του δέρματος και να απαλύνεις τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Μάσκα σύσφιγξης με αβγό Πάρε τα ασπράδια δύο αβγών, χτύπησέ τα ελαφρά και στη συνέχεια άπλωσέ τα στο πρόσωπό σου, αφού προηγουμένως έχεις κάνει έναν πολύ καλό καθαρισμό. Άπλωσε το ασπράδι σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των ματιών. Άφησε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι δηλαδή να στεγνώσει και να αρχίσει το δέρμα να τραβάει. Ξέβγαλέ το στην αρχή με χλιαρό νερό και σιγά σιγά με κρύο. Μάσκα με αβγό και αμυγδαλέλαιο Η ιδανική θεραπεία για νεανική επιδερμίδα. Ρυτίδες και γραμμές έκφρασης εξαφανίζονται, το δέρμα συσφίγγεται σαν να έχει υποστεί λίφτινγκ, ενώ η επιδερμίδα δείχνει λαμπερή και φυσική. Πάρε 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, ένα ασπράδι αβγού, 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη (θα τη βρεις σε φαρμακεία) και περίπου 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι. Χτύπησε όλα αυτά τα υλικά σε μπλέντερ, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Ρίξε τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα να είναι πυκνό όσο περίπου η οδοντόκρεμα. Στη συνέχεια, άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπο και στο λαιμό σου, άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά και πλύνε το δέρμα σου. Μάσκα με αβγό και λεμόνι για βελούδινη απαλότητα Εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο και εμφανίζει κοκκινίλες, μια μάσκα με βάση το χυμό λεμονιού και το ασπράδι του αβγού θα σου εξασφαλίσει ένα ευχάριστο αίσθημα άνεσης. Πάρε το χυμό μισού λεμονιού, χτύπησε ελαφρά το ασπράδι ενός αβγού και ανακάτεψέ τα. Άπλωσε τη μάσκα στο πρόσωπό σου και άφησέ τη για 15 λεπτά. Εάν τη βάλεις το βράδυ, μπορείς να την αφήσεις όλη τη νύχτα. Ξέβγαλε με χλιαρό νερό. Οι λευκαντικές ιδιότητες του λεμονιού, σε συνδυασμό με το ασπράδι του αβγού, διώχνουν τις γυαλάδες και τις κοκκινίλες δίνοντας στο δέρμα μια ομοιόμορφη απόχρωση. Μάσκα με αβγό και γάλα Χτύπησε τον κρόκο ενός αβγού με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Άπλωσέ το στο πρόσωπό σου με ένα βαμβάκι, αφήνοντάς το να δράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη μάσκα με ένα χαρτομάντιλο και ξέβγαλε αρχικά με χλιαρό νερό και μετά με κρύο. Η συγκεκριμένη μάσκα ταιριάζει εξαιρετικά στην ξηρή επιδερμίδα, αφού προσφέρει έντονη ενυδάτωση. Στέλλα Φέρη

Μπρόκολο

Νοε 20, 2011
Αυτό το υπέρ-λαχανικό της φύσης είναι πραγματικό όπλο κατά του καρκίνου.  Το μπρόκολο είναι ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των κραμβοειδών και έχει απασχολήσει αρκετά τους επιστήμονες πρωταγωνιστώντας σε πολλές κλινικές μελέτες, εστιαζόμενες στην ισχυρή αντικαρκινική του δράση. Είναι πρώτο στην λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, εμποδίζει την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων που εμφανίζονται στο στήθος. Σύμφωνα με μελέτες η ουσία DIM έχει διπλή δράση: 1) αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης, θανατώνοντας τα κακοήθη κύτταρα, ενώ 2) μειώνει μια άλλη πρωτεΐνη που τα διατηρεί ζωντανά. Το μπρόκολο επίσης είναι πλούσιο και σε άλλες ουσίες που θεωρούνται αντίδοτα του καρκίνου όπως, ινδόλες, γλυκοζίτες, διθιολθιόνες καθώς και καροτενοειδή. Παράλληλα με τις αντικαρκινικές του δράσεις το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά  και ισορροπεί την υγρασία στο σώμα και την αρτηριακή πίεση, προσλαμβάνει την οστεοπόρωση και τον διαβήτη και αποτρέπει γενετικές ανωμαλίες και αναπηρίες στα έμβρυα.  Με βιταμίνη C, A, β-καροτίνη, κάλιο, σελήνιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά δικαιολογημένα το καθιστά απαραίτητη αγορά στο καλάθι της νοικοκυράς. Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Η Πατάτα

Νοε 09, 2011
Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζει για την μεγάλη διατροφική της αξία.  Τι είναι η πατάτα;  Η πατάτα είναι ένα κηπευτικό λαχανικό που κατατάσσεται στα αμυλούχα λαχανικά λόγο της υψηλής περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες.  Σύσταση  Αποτελείται 80% από νερό και 20% από ξηρή ουσία. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, ελάχιστο λίπος, λίγη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, σίδηρου, φωσφόρου, και νατρίου. Όταν η πατάτα τρώγεται με την φλούδα της είναι καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθάνε πολύ τον οργανισμό. Λόγο της χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και στην πλούσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά συστήνεται να καταναλώνεται σχεδόν καθημερινά καθώς βρίσκετε στην βάση της μεσογειακής πυραμίδας.  Ποικιλίες της πατάτας  Οι πατάτες διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα της σάρκας, και της υφής της φλούδας. Οι ποικιλίες τις πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο, μωβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας (άσπρο, ελαφρό κίτρινο, χρώμα του δέρματος) και σε περιοχές του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες. Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται το κυριότερο είδος είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και ελαφριά κίτρινη σάρκα) και η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.   Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Σελίδα 28 από 29

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.