Υγεία-ομορφία (343)

Το κόκκινο Κρασί
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   «Οίνος ευφράνει καρδίαν» λέει ένα παλιό ρητό. Η ευεργετική του δράση όμως δεν σταματά μόνο εκεί.   Τι είναι το κρασί;   Το κρασί (επίσης οίνος) είναι ένα αλκοολούχο ποτό, προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια. Οι ποικιλίες του κρασιού καθορίζονται με βάσει το χρώμα σε κόκκινο, ροζέ και άσπρο και ανάλογα με την γεύση σε γλυκό, ημίγλυκο και ξηρό.   Από όλες τις ποικιλίες το κόκκινο κρασί παρουσιάζει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από τις άλλες ποικιλίες, κυρίως για τις ουσίες που υπάρχουν στην φλούδα από τα κόκκινα σταφύλια. Το κόκκινο κρασί ιδιαίτερα καταναλωνόταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχαιότητα και δικαίως καθότι οι ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντικές.   Ευεργετικές ιδιότητες   Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, άτομα που καταναλώνουν από 1 έως 2 ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά και στεφανιαία νόσο. Το κόκκινο κρασί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από πολυφαινολικές ενώσεις, που είναι αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες, η κερκετίνη και η ρεσβερατρόλη, την οποία συναντάμε ειδικά στην φλούδα του κόκκινου σταφυλιού. Το κόκκινο κρασί εμποδίζει και την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων. Επιπλέον έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Καθώς η ρεσβερατρόλη είναι μια ουσία που εμποδίζει την δημιουργία καρκινικών κυττάρων.   Η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού αποτελεί έναν απλό και ταυτόχρονα ευχάριστο τρόπο για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από βλαβερές συνέπειες.  
Το Ελαιόλαδο
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο αποτελεί εξαίρετη πηγή θρεπτικών συστατικών και μοναδική ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας   Τι είναι το ελαιόλαδο;   Είναι το λάδι που λαμβάνεται από τον ελαιόκαρπο κατόπιν μηχανικής πίεσης (έκθλιψη) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (εν ψυχρώ έκθλιψη), η οποία δεν αλλοιώνει καθόλου την ποιότητα του ελαίου ή με την βοήθεια καυτού νερού (εν θερμώ έκθλιψη). Ο βαθμός οξύτητας του ελαιολάδου υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Γενικώς βρώσιμο ελαιόλαδο θεωρείται, εκείνο που η οξύτητά του δεν ξεπερνά τους 3.3 βαθμούς (3.3%).   Κατηγορίες ελαιολάδου   1.    Εξαιρετικά παρθένο 2.    Παρθένο 3.    Ελαιόλαδο Lampante   Σύσταση ελαιολάδου   Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με βάση το ελαϊκό οξύ. Επίσης περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε κτλ) και φαινολικές ενώσεις που δικαίως ο Όμηρος το ονομάζει «υγρό χρυσό».   Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου   Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι συστατικά που αυξάνουν την HDL (καλή) και μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα, με αποτέλεσμα να ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Έχει αντισηπτική δράση γι’ αυτό και πολλές φορές χρησιμοποιείται, κατευθείαν πάνω σε πληγές ή σαν φάρμακο από το στόμα όταν είμαστε άρρωστοι. Πρόσφατες μελέτες αρχίζουν να μιλούν και για τον ρόλο του ελαιολάδου κατά κάποιων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη, του παχέως εντέρου κα. Τέλος το ελαιόλαδο ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβογένεσης, βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης, ενώ είναι σημαντικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.  Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και στις έντονες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το τηγάνισμα, το ελαιόλαδο υπερτερεί σε σχέση με τα άλλα έλαια.  
Μύθος ή αλήθεια: Πίνοντας νερό, θα ξεμεθύσεις πιο γρήγορα Μύθος. Παρόλο που το νερό ανακουφίζει από κάποια συμπτώματα της μέθης και βοηθάει στην αναπλήρωση υγρών από τον οργανισμό, μιας και το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σας κάνει να ξεμεθύσετε γρηγορότερα. Μύθος ή αλήθεια: Το αλκοόλ παχαίνει Αλήθεια. Το αλκοόλ, όχι μόνο περιέχει μεγάλο αριθμό θερμίδων, αλλά παρεμβάλλεται και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει τις τροφές και το λίπος. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα εδώ. Μύθος ή αλήθεια: Μην πίνεις διαφορετικά ποτά γιατί θα μεθύσεις Μύθος. Το αν θα μεθύσουμε ή όχι, εξαρτάται από την συνολική ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. Το να πιείτε πολλά διαφορετικά ποτά θα ανακατέψει το στομάχι σας, αλλά δεν θα σας κάνει να μεθύσετε περισσότερο! Μύθος ή αλήθεια: Οι άντρες μπορούν να πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες Αλήθεια. Ο οργανισμός των αντρών είναι διαφορετικός από των γυναικών. Μία από τις βασικές διαφορές είναι πως οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους από ό,τι οι γυναίκες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μπορούν να αντέξουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες. Μύθος ή αλήθεια: Πίνοντας καφέ, θα ξεμεθύσεις Μύθος. Μπορεί μία κούπα δυνατού καφέ να σας ξυπνήσει, όμως δεν επηρρεάζει την κυκλοφορία του αλκοόλ στο αίμα σας. Μόνο με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσετε να ξεμεθύσετε και να αποβληθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό σας. Μύθος ή αλήθεια: Πίνοντας με γεμάτο στομάχι δεν μεθάς Μύθος. Το να πίνετε με γεμάτο στομάχι καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό, δεν την αποτρέπει. Έτσι αν πιείτε πολύ, ακόμα και αν έχετε φάει θα μεθύσετε, απλώς όχι τόσο γρήγορα όσο θα μεθούσατε εάν πίνατε με άδειο στομάχι. Μύθος ή αλήθεια: Το αλκοόλ επηρρεάζει τη γονιμότητα Αλήθεια. Το αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα και στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Γι’αυτό, εάν προσπαθείτε να κάνετε μωρό, καλό θα ήταν να αποκλείσετε το αλκοόλ από τη διατροφή σας. Πηγή: MensLounge.gr Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2011/08/muthoi-alitheies-gia-alkool/#ixzz1VQe298T8
Κινόα

Κινόα

Αυγ 09, 2011
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αληθινά χρυσή τροφή από την εποχή των Ίνκας, μέχρι και σήμερα η Κινόα ονομάζετε και ‘μητέρα των δημητριακών’, πολύτιμη όσο η πατάτα και το καλαμπόκι. Παρότι η Κινόα μοιάζει με δημητριακό, καθώς στην πράξη είναι σπόρος, στην πραγματικότητα όμως είναι ο αποξηραμένος καρπός του φυτού της κινόα που φυτρώνει στα ψηλά βουνά της Βολιβίας και του Περού. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, όπως το ρύζι και το σιτάρι, τα οποία είναι φτωχά στο αμινοξύ λυσίνη, η Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, καθιστώντας την έτσι πλήρες πρωτεϊνική τροφή, ισάξια των ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Σε αντίθεση όμως με αυτές τις τροφές η Κινόα περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά, χωρίς καθόλου χοληστερίνη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η Κινόα επιπλέον περιέχει απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν την καρδιά και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως: κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αν κανείς θέλει να την μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να την ξεπλύνει για ένα με δυο λεπτά κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί η φλούδα της Κινόα περιέχει φυσικές σαπωνίνες (saponiner), που θα προσδώσουν πικρή γεύση στο φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κινόα δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη). Επίσης συνεργάζεται άριστα με το πεπτικό σύστημα καθώς αποτελεί τροφή ελαφριά και εύπεπτη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Από όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν είναι παράξενο που η Κινόα σταδιακά ξανά-κερδίζει επάξια την θέση της ανάμεσα στις υπέρ-τροφές.
Τα διατροφικά όπλα του καλοκαιριού
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος καίει, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και όλοι ονειρεύονται διακοπές και ξεκούραση. Μέσα όμως στην ανεμελιά του ωραίου καιρού ένα κρυμμένο άγχος βγαίνει στην επιφάνεια καθώς τα χειμωνιάτικα ρούχα κλείνονται σε βαλίτσες και τη θέση τους παίρνουν τα καλοκαιριά και τα μαγιό. Το καλοκαίρι μας θυμίζει έντονα πως πρέπει να χάσουμε μερικά περιττά κιλά. Χαλαρώστε! Το καλοκαίρι, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα - όπλα για μια υγιεινή, ισορροπημένη και γευστική διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού, περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες και πολλές φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν τη γήρανση, προστατεύουν από τον καρκίνο, βελτιώνουν τη πίεση του αίματος και κρατούν την καρδιά σας υγιή. Κι όλα αυτά, με λίγες θερμίδες. Ας πάμε να δούμε μαζί μερικά φρούτα αναλυτικά: Ντομάτες και πιπεριές Ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά. Προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μια μέτρια ντομάτα έχει μόνο 35 θερμίδες και προσφέρει το 40% της βιταμίνης C και το 20% της βιταμίνης Α που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός ημερησίως. Επίσης, περιέχουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών, με ποικίλες ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο. Έρευνες δείχνουν πως «η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ντομάτες, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος». Η αντικαρκινική τους δράση, αποδίδεται μάλιστα, σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που ονομάζετε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εκτός από την αντικαρκινική του ιδιότητα, ρίχνει και την κακή χοληστερίνη, προάγοντας στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Οι πιπεριές περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τα κύτταρα. Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τις ντομάτες, ενώ ένα φλιτζάνι πιπεριές, δίνει μόνο 20 θερμίδες. Εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, υπάρχει πληθώρα από άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βακκίνια και τα βατόμουρα, που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C. Οι φράουλες έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο μέλος της «οικογένειας» των μούρων. Έρευνες αναφέρουν πως «τα μούρα είναι πλούσια στην ουσία ellagic acid, που ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, βοηθά το σώμα να απενεργοποιήσει τις συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων». Κάνουν επίσης λόγο, για  «μια καλή πηγή φυτικής ίνας, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης». Μάγκο Τα μάνγκο είναι χαμηλά στις θερμίδες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν περισσότερη β-καροτίνη από οποιαδήποτε άλλα φρούτα. Έρευνες λένε πως «το μάνγκο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C» κι ότι παρέχει περίπου 76% των καθημερινών αναγκών της βιταμίνης C, σε μόνο ένα φλιτζάνι. Τα μάνγκο είναι επίσης υψηλά στα καροτενοειδή (όπως β-καροτίνη) και φλαβονοειδή. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα μάνγκο, περιέχουν και αρκετό κάλιο, που χρειάζεται το σώμα για να ρυθμίσει την πίεση του αίματος και τον κτύπο της καρδιάς. Γιαούρτι Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που συνδυάζει την ευκολία, τις χαμηλές θερμίδες και τα οφέλη της υγείας. Έρευνες λένε «ότι μια λίγων θερμίδων διατροφή που περιλαμβάνει τρία είδη γαλακτοκομικών ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει και να προωθήσει την απώλεια βάρους» και συνεχίζουν λέγοντας πως «το γιαούρτι περιέχει περίπου 30% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σε ασβέστιο». Επίσης, το γιαούρτι περιέχει πολλούς ενεργούς οργανισμούς, τα γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, προβιοτικά. Σαν μια καλή πρωτεϊνική πηγή, μπορεί να καταναλωθεί σε ένα γεύμα ή σαν πρόχειρο φαγητό, συχνά συνδυαζόμενο με φρούτα ή δημητριακά. Όσπρια Τα οφέλη των οσπρίων είναι τόσο ευρέα, όσο οι διαθέσιμες ποικιλίες τους. Όλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλες ποσότητες φυτικής ίνας, σιδήρου και πρωτεΐνης. Αυτοί οι μικροί, νόστιμοι θησαυροί μπορούν να σας βοηθήσουν  να αισθανθείτε περισσότερη πληρότητα και κορεσμό. Έρευνες λένε πως «η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, με όσπρια χαμηλώνει τις θερμίδες, το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη». Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε «διαλυτές ίνες, που βοηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος». 
Σελίδα 27 από 27

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.