Υγεία-ομορφία (343)

  Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και όχι άδικα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια η αλόη υπήρξε γνωστή ως το φυτό της αθανασίας, αγαπημένη της ιατρικής και της κοσμετολογίας. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη του φυτού, αλλά μόνο η αλόη η γνήσια ή Aloe Vera και η Aloe ferrox miller μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Αλόη η γνήσια, η οποία ευδοκιμεί στην Ελλάδα χάρη στο ζεστό της κλίμα, είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ώστε δικαίως στις μέρες μας ονομάζεται και «φαρμακείο» της φύσης. Περιέχει 75 θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργάζονται για ένα θεαματικό αποτέλεσμα: βιταμίνες, με κυριότερες τις C, Ε και του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα (βοηθούν στην διάσπαση των τροφών) μόνο- και πολύ-σακχαρίτες, στερόλες και β-καροτίνιο. Είναι γνωστό πως η Αλόη μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από εξήντα διαφορετικές παθήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δερματικές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για το θαυμαστό αυτό φυτό. Η ικανότητά της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα, την καθιστά ιδανική αντιμετώπιση για δερματικούς ερεθισμούς με αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα με την ικανότητά της να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αποτελεί εξαιρετικό καλλυντικό. Οι δράσεις της αλόης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει την δυνατότητα να μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών προβλημάτων, τους πόνους στους μύες και στην κοιλιά και τις κρίσεις άσθματος. Βοηθά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό, ευεργετώντας ασθενείς με καρκίνο και AIDS. Στις μέρες μας, εκτός από το πλήθος των καλλυντικών προϊόντων της αλόης, που προορίζονται για εξωτερική χρήση (κρέμα, γέλη-gel κλπ), μπορείτε να την προμηθευτείτε και σε μορφή σκόνης, κάψουλες και χυμό σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.   Με την πλούσια διατροφική της σύσταση και τις ευεργετικές της ιδιότητες στον άνθρωπο, η αλόη έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα θαυματουργά φυτά της φύσης. Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Μην εφησυχάζετε το AIDS είναι εδώ! Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας. «Η πραγματικότητα για την HIV/AIDS λοίμωξη στην Ελλάδα, όπως αυτή απεικονίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νέων ΗΙV διαγνώσεων είναι υψηλός και αφορά κυρίως νέους ανθρώπους.»

Σουσάμι

Νοε 30, 2011
«Άνοιξε σουσάμι» φώναξε ο Αλή Μπαμπά μπροστά από μια ερμητικά κλειστή σπηλιά κι έτσι όπως άνοιξε η είσοδος για να φανερώσει τα πλούτη του κόσμου, έτσι και το σουσάμι ανοίγει τα μυστικά του, για την πολύτιμη διατροφή του αξία.  Αυτός ο μικροσκοπικός σπόρος του φυτού «Sesamum indicum» έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρων των επιστημών κι αυτό χάρη στην ευεργετική επίδραση που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σουσάμι ή σησάμι αποτελεί εξαίρετη πυγή υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας το καλή επιλογή σε περιόδους νηστείας. Το λάδι του σησαμιού είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και ιδιαίτερα σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.  Ταυτόχρονα το σουσάμι, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Επίσης περιέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη) που αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, με τις κυριότερες να αφορούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες στο σουσάμι, βρίσκονται με την μορφή φυτικών ινών, οι οποίες δεν διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στο σουσάμι ανακαλύφθηκε και μια σειρά ουσιών, οι λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη) στις οποίες αποδίδονται ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χαρίζοντας στο σουσάμι αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το σουσάμι και τα προϊόντα του έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα και κατά συνέπεια να προστατεύουν από την στεφανιαία νόσο. Επίσης η κατανάλωση σησαμιού έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά. Τέλος, σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σουσάμι προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω της ανασταλτικής του δράσης στην αύξηση της πίεσης και στην δημιουργία θρόμβων.  Πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, δεν είναι τυχαίο που στην Ινδία το σουσάμι ονομαζόταν «Βασιλιάς των σπόρων». Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Ομιλία με θέμα <<Ισορροπημένη Διατροφή Για Καλή Υγεία και Αντιγήρανση>>, εκφώνησε η Κυρία  Έρρικα Παπαβενετίου-Μαυραγάνη, Ιατρός-Σύμβουλός διατροφής, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου ,στα πλαίσια  των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας Παπάγου.Η κατάμεστη αίθουσα ήταν απόδειξη του ζωηρού ενδιαφέροντος  του κοινού για ζητήματα ,υγείας και διατροφής.
Αγαπητές μου φίλες, απλώνοντας μια μάσκα με αβγό στο πρόσωπό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα διεγείρεις τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και θα παρατείνεις τη φρεσκάδα και τη νεότητά του για περισσότερα χρόνια. Το αβγό περιέχει πολλές πρωτεΐνες ευεργετικές για την επιδερμίδα. Είναι ακόμη δυναμωτικό, χάρη στη λεσετίνη, στα λευκώματα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Το ασπράδι του έχει τονωτικές και συσφικτικές ιδιότητες, ενώ ο κρόκος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και από πολλούς ερευνητές θεωρείται μυστικό μακροζωίας. Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου μάσκες βασισμένες στο αβγό, έτσι ώστε να ενισχύσεις τις προστατευτικές και επανορθωτικές ικανότητες του δέρματος και να απαλύνεις τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Μάσκα σύσφιγξης με αβγό Πάρε τα ασπράδια δύο αβγών, χτύπησέ τα ελαφρά και στη συνέχεια άπλωσέ τα στο πρόσωπό σου, αφού προηγουμένως έχεις κάνει έναν πολύ καλό καθαρισμό. Άπλωσε το ασπράδι σε όλο το πρόσωπο, εκτός από την περιοχή των ματιών. Άφησε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι δηλαδή να στεγνώσει και να αρχίσει το δέρμα να τραβάει. Ξέβγαλέ το στην αρχή με χλιαρό νερό και σιγά σιγά με κρύο. Μάσκα με αβγό και αμυγδαλέλαιο Η ιδανική θεραπεία για νεανική επιδερμίδα. Ρυτίδες και γραμμές έκφρασης εξαφανίζονται, το δέρμα συσφίγγεται σαν να έχει υποστεί λίφτινγκ, ενώ η επιδερμίδα δείχνει λαμπερή και φυσική. Πάρε 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, ένα ασπράδι αβγού, 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη (θα τη βρεις σε φαρμακεία) και περίπου 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι. Χτύπησε όλα αυτά τα υλικά σε μπλέντερ, μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Ρίξε τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα να είναι πυκνό όσο περίπου η οδοντόκρεμα. Στη συνέχεια, άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπο και στο λαιμό σου, άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά και πλύνε το δέρμα σου. Μάσκα με αβγό και λεμόνι για βελούδινη απαλότητα Εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο και εμφανίζει κοκκινίλες, μια μάσκα με βάση το χυμό λεμονιού και το ασπράδι του αβγού θα σου εξασφαλίσει ένα ευχάριστο αίσθημα άνεσης. Πάρε το χυμό μισού λεμονιού, χτύπησε ελαφρά το ασπράδι ενός αβγού και ανακάτεψέ τα. Άπλωσε τη μάσκα στο πρόσωπό σου και άφησέ τη για 15 λεπτά. Εάν τη βάλεις το βράδυ, μπορείς να την αφήσεις όλη τη νύχτα. Ξέβγαλε με χλιαρό νερό. Οι λευκαντικές ιδιότητες του λεμονιού, σε συνδυασμό με το ασπράδι του αβγού, διώχνουν τις γυαλάδες και τις κοκκινίλες δίνοντας στο δέρμα μια ομοιόμορφη απόχρωση. Μάσκα με αβγό και γάλα Χτύπησε τον κρόκο ενός αβγού με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Άπλωσέ το στο πρόσωπό σου με ένα βαμβάκι, αφήνοντάς το να δράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη μάσκα με ένα χαρτομάντιλο και ξέβγαλε αρχικά με χλιαρό νερό και μετά με κρύο. Η συγκεκριμένη μάσκα ταιριάζει εξαιρετικά στην ξηρή επιδερμίδα, αφού προσφέρει έντονη ενυδάτωση. Στέλλα Φέρη

Μπρόκολο

Νοε 20, 2011
Αυτό το υπέρ-λαχανικό της φύσης είναι πραγματικό όπλο κατά του καρκίνου.  Το μπρόκολο είναι ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των κραμβοειδών και έχει απασχολήσει αρκετά τους επιστήμονες πρωταγωνιστώντας σε πολλές κλινικές μελέτες, εστιαζόμενες στην ισχυρή αντικαρκινική του δράση. Είναι πρώτο στην λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, εμποδίζει την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων που εμφανίζονται στο στήθος. Σύμφωνα με μελέτες η ουσία DIM έχει διπλή δράση: 1) αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης, θανατώνοντας τα κακοήθη κύτταρα, ενώ 2) μειώνει μια άλλη πρωτεΐνη που τα διατηρεί ζωντανά. Το μπρόκολο επίσης είναι πλούσιο και σε άλλες ουσίες που θεωρούνται αντίδοτα του καρκίνου όπως, ινδόλες, γλυκοζίτες, διθιολθιόνες καθώς και καροτενοειδή. Παράλληλα με τις αντικαρκινικές του δράσεις το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά  και ισορροπεί την υγρασία στο σώμα και την αρτηριακή πίεση, προσλαμβάνει την οστεοπόρωση και τον διαβήτη και αποτρέπει γενετικές ανωμαλίες και αναπηρίες στα έμβρυα.  Με βιταμίνη C, A, β-καροτίνη, κάλιο, σελήνιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά δικαιολογημένα το καθιστά απαραίτητη αγορά στο καλάθι της νοικοκυράς. Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Η Πατάτα

Νοε 09, 2011
Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζει για την μεγάλη διατροφική της αξία.  Τι είναι η πατάτα;  Η πατάτα είναι ένα κηπευτικό λαχανικό που κατατάσσεται στα αμυλούχα λαχανικά λόγο της υψηλής περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες.  Σύσταση  Αποτελείται 80% από νερό και 20% από ξηρή ουσία. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, ελάχιστο λίπος, λίγη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και C, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, σίδηρου, φωσφόρου, και νατρίου. Όταν η πατάτα τρώγεται με την φλούδα της είναι καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθάνε πολύ τον οργανισμό. Λόγο της χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και στην πλούσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά συστήνεται να καταναλώνεται σχεδόν καθημερινά καθώς βρίσκετε στην βάση της μεσογειακής πυραμίδας.  Ποικιλίες της πατάτας  Οι πατάτες διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα της σάρκας, και της υφής της φλούδας. Οι ποικιλίες τις πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο, μωβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας (άσπρο, ελαφρό κίτρινο, χρώμα του δέρματος) και σε περιοχές του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες. Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται το κυριότερο είδος είναι η κίτρινη πατάτα (με μεγάλους κονδύλους και ελαφριά κίτρινη σάρκα) και η οποία εμφανίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.   Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Η ημικρανία, όπως κάθε τι που απασχολεί πολύ κόσμο, είναι ένα θέμα που περιβάλλεται από μύθους και από λανθασμένες απόψεις. Καθένας από τους πάσχοντες παρουσιάζει ως κανόνα τα δικά του συμπτώματα ή τα δικά του μέσα ανακούφισης σε μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Ας δούμε λοιπόν τι είναι μύθος και τι αλήθεια σχετικά με την ημικρανία. Η ημικρανία είναι η πιο κοινή αιτία πονοκεφάλου: Λάθος: Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι προκαλούνται από ένταση. Πάντως, τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους δώδεκα άντρες υποφέρουν από ημικρανία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν γνωρίζουμε την αιτία της ημικρανίας: Αλήθεια: Παλιά πίστευαν ότι η ημικρανία προκαλείτο από τη μη φυσιολογική ροή αίματος στον εγκέφαλο. Τώρα η θεωρία που επικρατεί είναι ότι προκαλείται από προβληματική λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ασθενείς έχουν δυσκολία να συγκεντρωθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση ημικρανίας. Η ημικρανία προκαλεί και άλλα συμπτώματα: Αλήθεια: Πολλοί ασθενείς νιώθουν ναυτία ή κάνουν ακόμα και εμετό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Κάποιοι άλλοι εκδηλώνουν αύρα, δηλαδή βλέπουν λάμψεις ή χάνουν για λίγο την όρασή τους. Αλλα συμπτώματα είναι οι δυσαισθησίες στη μία πλευρά του σώματος ή ακόμα και οι δυσκολίες στον λόγο. Η ημικρανία προκαλείται συνήθως από κόκκινο κρασί, σοκολάτα και τυρί: Μύθος: Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Θα πρέπει κάθε ασθενής να κρατάει ένα ημερολόγιο, όπου θα καταγράφει τα πάντα ώστε να διαπιστώσει πιθανώς κάποιους παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά. Πάντως, έχει διαπιστωθεί ότι διατροφικά αυτό που επιβαρύνει τους πάσχοντες από ημικρανίες είναι να παραλείπουν γεύματα. Η ημικρανία τείνει να υποχωρεί ακόμα και να εξαφανίζεται με την ηλικία: Αλήθεια: Αυτό πράγματι ισχύει και όσοι πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να απαλλαχθούν από αυτές με τα χρόνια αν δεν παίρνουν πολλά αναλγητικά και αν φροντίζουν να μην έχουν περιττό βάρος. Πηγή: espressonews.gr Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2011/10/alitheies-muthoi-imikrania/#ixzz1ZhrLfNfc

Το Μέλι

Οκτ 03, 2011
Ο καρπός του μόχθου της μέλισσας δεν χαρίζει μόνο γλύκα αλλά πάνω από όλα ενέργεια και καλή υγεία  Τι είναι το μέλι;  Μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες. Αποτελείται από ζάχαρα κυρίως φρουκτόζη (38,5%) και γλυκόζη (31%) καθώς και νερό (17%).  Η διατροφική αξία του μελιού           Σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ύλες, το μέλι περιέχει μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως, βιταμίνη C, Β6, Β5, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο κα. Καθώς και πληθώρα αμινοξέων και αντιοξειδωτικών. Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 γνωστές διατροφικές ουσίες οι οποίες, συνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να το αναπαραγάγει τεχνητά σε κανένα εργαστήριο του κόσμου. Η διατροφική αξία του μελιού διαφέρει ανάλογα με τα άνθη και τα φυτά που έχουν επισκεφτεί οι μέλισσες. Από έρευνες ξέρουμε πως τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές δράσεις από τα υπόλοιπα. Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφούνται αμέσως, περιέχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και στην θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιεκτικότητα του μελιού σε λίπος είναι μηδαμινή.   Τα είδη του μελιού  Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού, το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι μελιτωμάτων που παράγεται από το χυμό των δέντρων. Ανάλογα με το φυτό που υπερισχύει στη σύσταση του μελιού, δίνει τόσο το όνομα όσο και τα αρωματικά στοιχεία στο μέλι.   Η κρυστάλλωση του μελιού Το μέλι είναι η μοναδική τροφή η οποία δεν χαλάει με το πέρασμα του χρόνου. Η μόνη αλλαγή η οποία υφίσταται είναι η κρυστάλλωση (η πήξη του μελιού) η οποία είναι ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο δεν σχετίζεται με την κακή ποιότητά του και είναι απόδειξη της μη νοθείας του μελιού. Η κρυστάλλωση συνδέετε με την φυτική προέλευση του μελιού και από την χημική του σύνθεση. Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού καθώς και η σχέση φρουκτόζης και γλυκόζης. Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σελίδα 26 από 27

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.