Υγεία-ομορφία (320)

Η Ιριδολογία είναι μία νέα επιστήμη που χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο από γιατρούς και εναλλακτικούς θεραπευτές.   Η Ιριδολογία είναι, λοιπόν, η επιστημονική μέθοδος μελέτης, αποκρυπτογράφησης και ερμηνείας των μοναδικών σχηματισμών της ίριδας (σχήμα, χρώμα και ποιότητα ινών). Βασίζεται στην πρωταρχική δομική αρχή ότι κάθε σημείο εντός της ίριδας, αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα του σώματός μας. Η ίριδα αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων τις όποιες γενετικές (σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές) καταβολές μας, δηλαδή την ιδιοσυστασία μας. Ως ιδιοσυστασία ορίζεται το σύνολο όλων των κληρονομημένων χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιδρά σε επήρειες.   Στον τομέα της πρόληψης παρέχει τη δυνατότητα της έγκαιρης πρόγνωσης θεμάτων υγείας που δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί, είτε αυτά είναι αποτέλεσμα κληρονομικών προδιαθέσεων, είτε είναι επίκτητες συνέπειες του τρόπου ζωής, Η ίριδα επίσης μας δίνει τη συνολική εικόνα της παρούσας κατάστασης του δυναμικού της υγείας μας και βοηθά να ανακαλύψουμε τα κρυφά αίτια των υπαρχόντων προβλημάτων μας.   Ακόμα, η ιριδολογία υπερβαίνοντας τα όρια της φυσικής μας υπόστασης προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τις συναισθηματικές και νοητικές μας τάσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια ανακάλυψης, εξισορρόπησης και διεύρυνσης του εαυτού.     Σύγχρονος Ιριδολογικός χάρτης του David J. Pesek, Ph.D.   Είναι όμως η ιριδολογία μία νέα επιστήμη ή μήπως είναι μια πανάρχαια επιστήμη η οποία αναβιώνει στην σύγχρονη εποχή;   Η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού, κληρονομεί το όνομά της από τη θεά του ουράνιου τόξου και αγγελιοφόρο των θεών. Η σχέση της ίριδας με την αξιολόγηση του δυναμικού της υγείας είναι πανάρχαια.   Έλκει την καταγωγή της στην προϊστορία και χρονολογείται από την εποχή των πρώτων Χαλδαίων. Οι πιο παλιές μαρτυρίες που έχουμε, προέρχονται από Σπήλαια της Μικράς Ασίας, όπου βρέθηκαν σκίτσα με ίριδες και τη σχέση αυτών με τον οργανισμό. Επίσης, γνωρίζουμε πως πριν από 3.000 χρόνια στην Ινδία και στην Κίνα εφήρμοζαν ήδη την αναγνώριση ασθενειών μέσω της ίριδας. Με τη μελέτη της ίριδας ασχολήθηκαν και οι Αιγύπτιοι γιατροί από το 5.000 Π.Χ., εξ’ αυτών ονομαστός έμεινε ο Αιγύπτιος θεραπευτής Ελ Ακσού, που δόξασε την ιριδολογία και την έκανε γνωστή από την Αίγυπτο ως τη Βαβυλώνα, το Θιβέτ και την Ινδοκίνα. Με την βοήθεια ειδικών μεταλλικών πλακών έβγαζε έγχρωμες φωτογραφίες της ίριδας. Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες διατηρούνται μέχρι σήμερα ενόσω παραμένει ακόμα άλυτο το μυστήριο της Αρχαίας Αιγυπτιακής έγχρωμης φωτογράφισης.                                         Η ίριδα με κεντρική ιριδοχρωμία στον Αυτόνομο Κεντρικό δακτύλιο (πέριξ της κόρης), αντανακλαστική περιοχή στομάχου εντέρου.         Στην αρχαία Ελλάδα, ο δικός μας Ιπποκράτης αναφέρει: “Ιδού τα μάτια, ιδού το σώμα” και πολλά χρόνια αργότερα τον 15 αι. ο Παράκελσος μας λέει: “Θεωρήστε το μάτι με ποιά τέχνη κατασκευάστηκε και πως το σώμα χάραξε την ακριβή ανατομία του σ’ αυτό”.    Η Δύση επανανακαλύπτει  τη χρησιμότητα της ιριδοσκόπησης  το 19ο αι. Πατέρας της σύγχρονης ιριδολογίας θεωρείται ο Ούγκρος γιατρός Ignaz Von Peczely. Η παράδοση αναφέρει πως ο Von Peczely όταν ήταν 11 χρονών, στη προσπάθεια του να απελευθερώσει μια κουκουβάγια που είχε παγιδευτεί στον κήπο του, της έσπασε το πόδι. Σχεδόν αμέσως παρατήρησε την εμφάνιση μιας σκοτεινής λουρίδας στο κάτω μέρος του ματιού της. Όπως ήταν φυσικό εντυπωσιάστηκε, μεγαλώνοντας σπούδασε ιατρική και άρχισε να εξετάζει τα μάτια χιλιάδων ασθενών του, βασιζόμενος στις σύγχρονες μεθόδους επιστημονικής μελέτης, καταγράφοντας ασθένειες και ιριδολογικά σημάδια, δημιουργώντας έτσι την πρώτη σύγχρονη τοπογραφία της ίριδας. Ο Ignaz Von Peczely έγινε γνωστός ως ο γιατρός που έκανε διάγνωση μέσα από τα μάτια. Από τότε πολλοί επιστήμονες συνέβαλλαν στην εξέλιξη της ιριδολογικής επιστήμης. Και ενόσω ήταν μια επιστήμη που ακόμα τελούσε υπό αμφισβήτηση ένα σημαντικό εύρημα προσήλκυσε το ενδιαφέρον των κορυφαίων επιστημόνων, κατ’ αρχήν της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Αμερικής…                                           Η ίριδα με ιδιοσυστασία λεμφική.       Έπαιτε συνέχεια…   Πηγές: Β. Κουρούκλης, Ιατρός Α. Pane Iridologist F. Navratil, B. Sc. N. D.   Γράφει η Ελένη Γιαννακούρη Ολιστική Θεραπεύτρια, Ιριδολόγος, Σύμβουλος διατροφής και υγείας. Τηλ. 6972 687 891        
Ζωή Πορφύρη Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μπλέσσα 33 Παπάγου 210-6537205, 6974665983 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τα περισσότερα από αυτά, τα αγαπάμε για την υπέροχη, ξεχωριστή γεύση τους. Ένας ακόμη λόγος για να τα προτιμήσετε, είναι για τα θρεπτικά συστατικά τους, τον πλούτο των βιταμινών που περιέχουν και τις θετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.   Ακτινίδιο Αυτό το φρούτο σε σχήμα αυγού, ξεχωρίζει για την γλυκόξινη γεύση του και την καφετιά επιδερμίδα του, ενώ η σάρκα του είναι χυμώδης, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, μαύρου χρώματος. Ο καρπός του φρούτου, με μόλις 70 θερμίδες, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μην χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών, καθιστά το ακτινίδιο ιδανικό μέσο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγο των φυτικών ινών που διαθέτει. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.   Καραμπόλα Το σχήμα του μοιάζει με αστέρι, γι΄ αυτό και ονομάζεται και φρούτο του αστεριού. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τη διακόσμηση πιάτων, αλμυρών και γλυκών. Αυτό το χρυσο-κίτρινο φρούτο έχει γλυκόξινη γεύση. Η φλούδα του είναι λεπτή και τρώγεται, έτσι δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα. Κάθε φρούτο περιέχει 40 θερμίδες και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά.   Γκουάβα Ανάλογα με τις ποικιλίες του, το φρούτο γκουάβα απαντάται σε στρογγυλό ή αχλαδόμορφο σχήμα. Ο εδώδιμος φλοιός του, μπορεί να είναι άσπρος, κίτρινος, ρόδινος, ή κόκκινος. Μπορεί επίσης να είναι γεμάτος με τους χλωμούς, εδώδιμους σπόρους του ή και να μην έχει κουκούτσια. Η λεπτή φλούδα του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χυμώδης και έχει μια ισχυρή, πολύ χαρακτηριστική γλυκιά γεύση ή ευχάριστα ξινή, με έντονο άρωμα. Η γκουάβα θεωρείται υπερ-φρούτο, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.   Μάνγκο Μεγάλο, πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο φρούτο σε σχήμα αυγού. Περιβάλλεται από μια λεπτή φλούδα που αφαιρείται αποκαλύπτοντας μια σάρκα κίτρινου χρώματος. Έχει γλυκιά, τροπική γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, κάλιο και φυτικές ίνες.   Παπάγια Ανάλογα με την ποικιλία και το είδος των φυτών, η παπάγια  απαντάνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα όπως στρογγυλό, οβάλ και σχήμα αχλαδιού. Οι καρποί της περιέχουν πολλούς σπόρους. Η κίτρινη έως πορτοκαλοκόκκινη σάρκα της έχει συνήθως γλυκιά γεύση. Όταν είναι ώριμη, τρώγεται συνήθως ωμή, χωρίς τη φλούδα ή τα κουκούτσια της, ενώ το άγουρο πράσινο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένο. Τόσο το πράσινο φρούτο, όσο και το ώριμο, είναι πλούσια σε βιταμίνης C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζετε παπαΐνη και έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν την πέψη. Κάθε παπάγια αποδίδει περίπου 118 θερμίδες.   Φρούτο του πάθους Το φρούτο του πάθους είναι ένα είδος τροπικού φρούτου. Ο καρπός του έχει οβάλ σχήμα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες φρούτων του πάθους: μια με κίτρινη φλούδα της και μία με μοβ φλοιό. Η μοβ ποικιλία, η πιο διαδεδομένη, είναι πιο μικρή σε μέγεθος, εξωτερικά η φλούδα της είναι ζαρωμένη και εσωτερικά έχει γλοιώδη υφή με πολλούς σπόρους. Ο καρπός τρώγεται με το κουταλάκι και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες, με μόλις 16 θερμίδες ανά φρούτο.   Acai berry Το Acai Berry είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο, με φλοιό σε χρώμα μαύρο-μωβ. Βγαίνει στα δάση του Αμαζονίου είναι γνωστό για τις πολλές ιδιότητές του. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών, ωμέγα λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, αμινοξέων και βιταμινών Α και C. Το Acai Berry έχει χαρακτηριστεί και ως υπερ-φρούτο, και θεωρείται ότι ενισχύει στο μέγιστο την ενέργεια και την αντοχή. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του σώματος, στο σύνολό του.   Ρόδι Γνωστό για βαθυκόκκινα, τραγανά σπόρια του, με τη γλυκόξινη γεύση, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι περιέχει στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αν και το γιαούρτι, που σημαίνει «παχύ γάλα» στα τουρκικά, φτιάχνεται στην Ελλάδα συνήθως από ­γάλα αγελάδας, γίδας ή προβάτου, σε άλλες χώρες παρασκευάζεται και από γάλα καμήλας, ταράνδου, βούβαλου ή οποιουδήποτε άλλου γαλακτοπαραγωγού θηλαστικού. Ίσως και γι’ αυ­τόν το λόγο αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο διαδεδομένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, αλλά και το πότε έγινε αυτό. Αναφορές όμως σε αυτό συναντούμε στα κείμενα του γιατρού Γαληνού Κλαυδίου, από την Πέργαμο, αλλά και στη Βίβλο και στις «Χίλιες και Μία Νύχτες». Ωστόσο, μόνο τον προηγούμενο αιώνα ο ρώσος μικροβιολόγος και καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ Ίλια Ίλιιτς Μέτσνικοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1908, τεκμηρίωσε επιστημονικά τη θεωρία ότι τα τοξικά βακτηρίδια που συγκεντρώνονται στα έντερα προκαλούν γήρανση και ότι το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στο γιαούρτι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, αλλά και σε βιταμίνες Α και Β, το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, δρα κατά της παχυσαρκίας, συνδέεται με τη μακροζωία και χαρίζει δύναμη στο σώμα. Χάρη στα προβιοτικά που περιέχει και στην ελαφρά οξύτητά του, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Tip Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε συσκευασμένο γιαούρτι με 10% λιπαρά. Έχει πλούσια υφή και τα λιπαρά που περιέχει συγκρατούν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το γιαούρτι στη φροντίδα της ομορφιάςΌταν το γιαούρτι χρησιμοποιείται εξωτερικά, σε τοπικές κούρες ομορφιάς, τα λιπαρά που περιέχει θρέφουν την αφυδατωμένη επιδερμίδα, τη μαλακώνουν και τη βοηθούν να διατηρήσει την υγρασία της. Οι ­βιτα­μίνες του -ιδιαίτερα η βιταμίνη Α- έχουν αναπλαστικές και ανανεωτικές ιδιότητες, η δροσιστική του υφή καταπραΰνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς στο δέρμα, ενώ ένα άλλο βασικό του συστατικό, το γαλακτικό οξύ -που δημιουργείται από τη ζύμωση του γάλακτος- δρα συσφιγκτικά. Ταυτόχρονα, τα πολύτιμα προβιοτικά, με την αντιβακτηριδιακή και την αντιμυκητιασική τους δράση, καταπολεμούν την ακμή. Το γιαούρτι, ως φυσικό καλλυντικό, έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους τύπους της επιδερμίδας. Επωφεληθείτε, λοιπόν, και εσείς από αυτό το πολύτιμο συστατικό και δοκιμάστε την τονωτική, εξισορροπητική και αναζωογονητική του δράση στη φροντίδα του προσώπου και των μαλλιών σας με τις συνταγές που ακολουθούν. Ενυδατική μάσκα προσώπου Αν νιώθετε το δέρμα σας να σας «τραβάει», το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το μέλι, θα απαλύνει την επιδερμίδα σας και θα δράσει καταπραϋ­ντικά και μαλακτικά. Ανακατέψτε: › 1 κουταλιά γιαούρτι › 1 κουταλιά μέλι Απλώστε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα και αφήστε το για 10 λεπτά πριν το ξεβγάλετε. Μάσκα για ευαίσθητο δέρμα Αν το δέρμα σας είναι ευάλωτο, ερεθίζεται και κοκκινίζει εύκολα, η μάσκα που ακολουθεί ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Ανακατέψτε: › 1 τριμμένο καρότο › 1 φλιτζάνι γιαούρτι › 1 κουταλιά ελαιόλαδο Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήστε το 10-15 λεπτά. Ξεβγάλτε καλά. Αναζωογονητική μάσκα προσώπου Αν νιώθετε το δέρμα σας κουρασμένο και ψάχνετε για μια άμεση αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας, ανακατέψτε: › 1 κουταλιά γιαούρτι › 1/4 από το χυμό ενός πορτοκαλιού Απλώστε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Ξεβγάλτε καλά. Το γιαούρτι θα θρέψει την επιδερμίδα σας, ενώ το πορτοκάλι, χάρη στη βιταμίνη C, θα την τονώσει. Για τα μαύρα στίγματα Οι νιφάδες βρόμης, λόγω των πολυσακχαριτών και της βιταμίνης Ε που περιέχουν, βοηθούν το δέρμα να δια­τηρηθεί υγιές και νεανικό, ενώ το γιαούρτι -που δρα αντιβακτηριδιακά- εμποδίζει την επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων. Θα χρειαστείτε: › 1 κουταλιά ελαιόλαδο › 2 κουταλιές κουάκερ › 4 κουταλιές γιαούρτι› 1 κουταλιά λεμόνι Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά μαζί, αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά και ξεβγάλτε καλά. Scrub προσώπου Αυτό το μαλακό scrub θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, επαναφέροντας τη φωτεινότητα στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα. Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε: › 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι › 1/4 του φλιτζανιού καρύδια αλεσμένα σε σκόνη Αναμείξτε καλά τα υλικά, απλώστε το μείγμα σε υγρό πρόσωπο, κάντε ελαφρύ μασάζ και ξεβγάλτε καλά. Καθαριστικό προσώπου Το ακτινίδιο, πλούσιο σε βιταμίνη C, έχει καθαριστικές ιδιότητες. Θα χρεια­στείτε: › 1 ακτινίδιο › 2 κουταλιές γιαούρτι› 1 κουταλιά χυμό πορτοκαλιού › 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο› 1 κουταλιά μέλι› 1 κουταλάκι αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη › 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού Πολτοποιήστε στο μίξερ το ακτινίδιο, προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, το αμυγδαλέλαιο, το μέλι και τα αμύγδαλα και συνεχίστε να δουλεύετε το μείγμα μέχρι να μετατραπεί σε παχιά κρέμα. Τέλος, προσθέστε το αιθέριο έλαιο. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο ντεκολτέ, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Ξεβγάλτε καλά με νερό. 
«Η φύση είναι ο γιατρός των ασθενειών μας» ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ομοιοπαθητική, σαν θεραπευτικό σύστημα, αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τον γερμανό γιατρό Σάμουελ Χάνεμαν. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε αμέτρητους ανθρώπους πάνω από 200 χρόνια, τόσο για οξεία, όσο και για χρόνια περιστατικά. Όταν εμφανίστηκε η ομοιοπαθητική, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από το να αλλάξει ριζοσπαστικά τον τρόπο που εφαρμοζόταν η ιατρική. Η ομοιοπαθητική αναπτύχθηκε σαν μια εναλλακτική θεραπευτική πρακτική έναντι των επικίνδυνων εφαρμογών της ιατρικής εκείνης της εποχής. Η τότε ιατρική στην Ευρώπη πρότεινε την χρήση βδέλλας και της συχνής αφαίμαξης για κάθε αρρώστια, όπως δυνατά καθαρτικά και άλλα ισχυρά φάρμακα, τα οποία έδιναν σε  πολύ υψηλές δόσεις, φτιάχνοντας περίπλοκα μείγματα από φυτά και ορυκτά. Σε εκείνα τα χρόνια η αρρώστια από μόνη της, όπως και ο τρόπος της θεραπευτικής αγωγής μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο. Ο πατέρας της ομοιοπαθητικής, ο Σάμουελ Χάνεμαν, είχε δυσαρεστηθεί από τις αμφίβολες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τότε και σταμάτησε να εργάζεται ως γιατρός. Βέβαια το ενδιαφέρον του για την ιατρική, τα βαθύτερα σημεία της όπως και τον άνθρωπο δεν σταμάτησε να υπάρχει. Στράφηκε στην μελέτη της χημείας. Το 1790 ανακάλυψε την ομοιοπαθητική αρχή, δηλαδή ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο». Σε μία περίοδο που είχε αναλάβει την μετάφραση της Materia Medica (φαρμακολογία) του William Cullen, διαφώνησε  με την περιγραφή των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κινίνης, όπως παρουσιαζόταν στο έργο του και επιχείρησε να την επαληθεύσει χορηγώντας την ουσία στον εαυτό του. Πίστευε ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της ασθένειας, είναι η προσπάθεια του οργανισμού να θεραπευτεί μόνος του. Με αυτόν τον κανόνα των ομοίων, είχε ανακαλύψει ένα αποτελεσματικό είδος θεραπείας. Από τότε, αφοσιώθηκε στην δοκιμή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Μετά από ένα διάστημα έξι χρόνων δημοσίευσε ένα άρθρο σε ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, πετώντας υπονοούμενα για την ομοιοπαθητική και ταυτόχρονα εφαρμόζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών του. Το 1810 δημοσίευσε «Όργανον Ορθολογικής Θεραπευτικής» το οποίο είναι μέχρι σήμερα το ευαγγέλιο πολλών ομοιοπαθητικών και την «Materia Medica» που ήταν όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών που είχε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι ο Σαμουελ Χάνεμαν προκάλεσε αρκετές εχθρότητες με τα δημοσιεύματα του. Οι φαρμακοποιοί ενοχλήθηκαν επειδή ένας γιατρός έφτιαχνε μόνος του τα φάρμακα του και τους έπαιρνε όλη την δουλειά ενώ οι γιατροί επειδή η θεωρία του Χάνεμαν αναιρούσε τις δικές τους θεωρίες. «Εφόσον οι ασθένειες είναι μια εκτροπή από την κατάσταση υγείας που εκφράζεται με κάποια συμπτώματα, εφόσον η θεραπεία αντίστοιχα είναι μια επιστροφή από την κατάσταση της ασθένειας στην κατάσταση της υγείας, γίνεται φανερό ότι τα φάρμακα θεραπεύουν μόνο αν έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον τρόπο που το άτομο αισθάνεται και δρα. Στην πραγματικότητα φάρμακα είναι, δηλαδή μόνο όσα έχουν αυτή την ιδιότητα» υποστήριζε ο Χάνεμαν. Φυσικά όταν μιλάμε για ιατρικά θέματα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να παραλείψουμε τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη, που γεννήθηκε το 440π.Χ. Υπήρξε διάσημος γιατρός και χειρούργος. Ο Ιπποκράτης είχε διατυπώσει μια παρόμοια θεραπευτική αρχή σαν αυτή του Σάμουελ Χάνεμαν, που έλεγε «τα όμοια των ομοίων είναι τα ιάματα». Δίδασκε ότι ο γιατρός πρέπει να καθοδηγείται από την παρατήρηση και την εμπειρία. Διέκρινε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, οι οποίοι ήταν επιρρεπείς σε συγκεκριμένες ασθένειες αλλά χρειάζονταν διαφορετικού τύπου φάρμακα. Παρατήρησε επίσης την επίδραση του κλίματος και του πολιτισμού επάνω στις ασθένειες. Συσχέτισε τις διάφορες περιπτώσεις μεταξύ τους και δημιούργησε ένα πλαίσιο ασθενειών που είχε την τρομερή δυνατότητα πλέον να κάνει πρόγνωση. Σήμερα η ομοιοπαθητική μετράει πάνω από 200 χρόνια σαν θεραπευτική μέθοδος, αν μετρήσουμε από την εποχή όπου ο  Σάμουελ Χάνιμαν έκανε το πρώτο του πείραμα. Αν όμως σκεφτούμε ότι οι ρίζες τις ομοιοπαθητικής προέρχονται από τον Ιπποκράτη, τότε μιλάμε για πολλά περισσότερα χρόνια. Στην σημερινή εποχή και μετά από μελέτες και συσχετισμούς με την ελληνική μυθολογία μπορούμε να καταλάβουμε ότι η ομοιοπαθητική υπήρξε και πριν τον Ιπποκράτη. Σε επόμενο άρθρο θα αναπτύξουμε περισσότερο αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητός. Σε όλα αυτά που λέμε η ομοιοπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που μπορεί και επαναφέρει την ισορροπία και την αρμονία στο ανθρώπινο σώμα. Είναι κάτι το οποίο οι αρχαίοι μας πρόγονοι το γνώριζαν αρκετά καλά. Η φύση ήταν για πολλά χρόνια σύμμαχός μας και όσο την προσέχουμε θα συνεχίσει να είναι. Είναι ένα τέλειο ''εργαλείο'' όπου η ιστορία της ομοιοπαθητικής και τα περιστατικά της μας έχουν δείξει ότι η φύση φροντίζει πάντα για εμάς.
  Τι προκαλεί το άγχος και πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσουμε;  Ποιά είναι τα συμπτώματα;  Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό; Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, που εμφανίζεται σε καταστάσεις όπου το άτομο.. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ... .... βρίσκεται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η γενικότερα όταν έρχεται αντιμέτωπο με μία δύσκολη κατάσταση. Τι προκαλεί το άγχος; Τα συναισθήματα του άγχους προκαλούνται ενστικτωδώς για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Αυτό το ένστικτο είναι καλό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί όμως το άγχος να προκαλέσει ανθυγιεινά σωματικά συμπτώματα, εάν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, όπως σε απάντηση, στις καθημερινές προκλήσεις και τις αλλαγές της ζωής. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι, φοβισμένοι, και νευρικοί. Ποιες αλλαγές στη ζωή , μπορεί να είναι αγχωτικές; Κάθε αλλαγή στην ζωή σας, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άγχος, ακόμα και οι «καλές αλλαγές». Tο άγχος είναι διαφορετικό σε κάθε άτομο. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άσχημα με την συνταξιοδότηση από την εργασία του, ενώ κάποιος άλλος όχι. Καταστάσεις που προκαλούν άγχος είναι η απόλυση από τη δουλειά, ο γάμος ή το διαζύγιο, ο θάνατος του η της συζύγου, μια ασθένεια, ένας τραυματισμός, μια προαγωγή στην εργασία, τα οικονομικά προβλήματα, η προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα μωρό και πάρα πολλές άλλες καταστάσεις.  Μπορεί το άγχος να βλάψει την υγεία μου; Το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή να κάνει χειρότερα τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα συμπτώματά σας, από το άγχος, δεν προκαλούνται από άλλα προβλήματα υγείας. Μιλήστε με τον οικογενειακό γιατρό σας συμβουλεύει η American Academy of Family Physicians ,αν νομίζετε ότι «κάτι δεν πάει».  Πιθανά συμπτώματα του άγχους * Ανησυχία * Πόνος στην πλάτη * Δυσκοιλιότητα ή διάρροια * Κατάθλιψη * Κούραση * Πονοκέφαλοι * Η υψηλή αρτηριακή πίεση * Προβλήματα ύπνου ή αϋπνία * Προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις * Δύσπνοια * Δυσκαμψία του αυχένα ή της γνάθου * Στομαχική διαταραχή * Απώλεια ή αύξηση βάρους Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το άγχος μου; Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε, να αναγνωρίζετε τις στιγμές που έχετε άγχος. Πρώιμα, προειδοποιητικά σημάδια του άγχους περιλαμβάνουν την ένταση στους ώμους και το λαιμό σας και το σφίξιμο των χεριών σας σε γροθιά. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Ένας τρόπος είναι να αποφύγετε το συμβάν ή την κατάσταση που οδηγεί στο άγχος - αλλά συχνά αυτό δεν είναι εφικτό. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε στο άγχος. Αυτό είναι συχνά ο πιο πρακτικός τρόπος. Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους - Μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως ο καιρός. - Λύστε τα μικρά προβλήματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση του ελέγχου. - Ετοιμαστείτε για το καλύτερο της δυνατότητάς σας, για τα γεγονότα που γνωρίζετε ότι ενδέχεται να προκαλούν άγχος, όπως μια συνέντευξη εργασίας. - Προσπαθήστε να δείτε την αλλαγή ως μια θετική πρόκληση και όχι ως απειλή. - Προσπαθήσετε να επιλύσετε τις διαφορές σας με τους άλλους ανθρώπους. - Μιλήστε με έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή σύμβουλο. - Θέστε ρεαλιστικούς στόχους στο σπίτι και στην εργασία.  - Αποφύγετε μη εφαρμόσιμα σχέδια. - Ασκήστε σε τακτική βάση. - Τρώτε τακτικά, καλά ισορροπημένα γεύματα και να κοιμάστε αρκετά.
ANASYNTHESIS Much more than a diet Σήμερα το άγχος και οι κατάλληλες για τον οργανισμό μας διατροφικές συνήθειες, είναι από τα κυριότερα αίτια για τα περισσότερα προβλήματα υγείας.  Η anasynthesis σεβόμενη την μοναδικότητα μας ειδικεύεται στη δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων , που βασίζονται στις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας. Η anasynthesis συνδυάζοντας διατροφικές προληπτικές και συμβουλευτικές μεθόδους, προσφέρει αποτοξίνωση, ενδυνάμωση και εξισορρόπηση του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση θεμάτων υγείας που μας απασχολούν. Επιτυγχάνουμε λοιπόν την σταθερή και ασφαλή απώλεια βάρους, ακόμα κι αν αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, ηλικία διάθεση… Αν και εσείς έχετε κουραστεί να χάνετε και να ξαναπαίρνετε τα «ίδια κιλά»  τότε η  anasynthesis μπορεί να σας προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη για να επιτύχετε αποτελέσματα που διαρκούν και χαρίζουν υγεία , ομορφιά και ευεξία. (Έπεται άρθρο με τα hilights της ιριδολογίας).                                                                                       ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ ΙΡΙΔΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ 18, ΠΑΠΑΓΟΥ 2106510021-6972687891 
Ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει την πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης είναι η εβδομαδιαία καταγραφή των τροφίμων που καταναλώνει από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες: Τυριά και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά (γάλα και γιαούρτι πλήρη σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος, παγωτό). Ζωικά λιπαρά (αρνί, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά πλούσια σε κορεσμένα λίπη όπως μπέικον, τηγανιτά κρέατα, ζωικό βούτυρο). Έτοιμο φαγητό (γεύματα μαγειρεμένα εκτός σπιτιού πλούσια σε λιπαρά). Άλλα εμπορικά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (γλυκίσματα, αρτοσκευάσματα, πίτες κ.α.). Ο πρώτος διατροφικός στόχος για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης είναι η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης των παραπάνω τροφίμων. Για παράδειγμα, αν συνειδητοποιήσουμε οτι καταναλώνουμε καθημερινά κάποιο τρόφιμο από τις παραπάνω κατηγορίες, θα είναι επιτυχία αν μπορέσουμε τη δεύτερη εβδομάδα να περιοριστούμε σε 3-4 φορές / εβδομάδα και την επόμενη σε δύο φορές. Οι σταδιακές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες φαίνεται πλέον ότι αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την ουσιαστική, μακροπρόθεσμη αλλαγή, χωρίς να μας δημιουργούν αυξημένο άγχος και μεγάλες στερήσεις. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες μπορούμε να επαναλάβουμε την εβδομαδιαία καταγραφή και να ελέγξουμε αν έχουμε πραγματικά επιτύχει τον αρχικό μας στόχο. Τέλος, χρήσιμο είναι να αναφερθούν και κάποιες απλές πρακτικές συμβουλές, που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος όταν προσπαθεί να μειώσει την χοληστερόλη του: Χρησιμοποιείτε άπαχο ή ημίπαχο γάλα αντί για πλήρες. Προτιμήστε τυριά χαμηλά σε λιπαρά όπως μυζήθρα, ανθότυρο, cottage cheese ή κίτρινο τυρί με μειωμένα λιπαρά ή προτιμήστε μικρή ποσότητα από την αγαπημένη σας φέτα, αντί για λιπαρά κίτρινα τυριά όπως γραβιέρα, ρεγκάτο, cheddar ή μανούρι. Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας ή την πέτσα από το κοτόπουλο και προτιμήστε αλλαντικά που αντι για κορεσμένα λίπη περιέχουν ελαιόλαδο. Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις. Βάλτε τα πολυακόρεστα στη διατροφή σας. 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, ξηροί καρποί, μικρή ποσότητα μαργαρίνης χαμηλής σε λιπαρά και πλούσιας σε πολυακόρεστα, αντί για βούτυρο, στην επάλειψη του ψωμιού, χυμοί με ω-3 για σνακ. Αποφεύγετε τα τηγανιτά τρόφιμα (πατάτες, τηγανιτά λαχανικά κ.ά.). Μειώστε την κατανάλωση έτοιμων κέικ και άλλων γλυκών και αντικαταστήστε τα με φρούτα, χυμούς ή σπιτικά γλυκά, παρασκευασμένα με τα κατάλληλα υλικά. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε κράκερ ή μπισκότα τύπου πτι-μπερ και μιράντα (ιδανικά ολικής άλεσης ή σικάλεως), τα οποία παρασκευάζονται από ειδικά φυτικά έλαια και περιέχουν πρακτικά αμελητέα χοληστερόλη (ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων). Μην παραγγέλνετε μακαρόνια με 'βαριές' σάλτσες και κρέμα γάλακτος, αλλά γευστικές μακαρονάδες με ντομάτα και ελαιόλαδο ή έστω, σπανιότερα με κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά. Επιλέξτε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, που αποτελούν φυσικές ουσίες με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης.  Μην παραγγέλνετε πατάτες τηγανιτές, αλλά ψητές, με ελαιόλαδο ή προσθήκη γιαουρτιού χαμηλού σε λιπαρά. 
Θα χρειαστείς: 1 κ.γ. χυμό εσπεριδοειδούς (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι γκρέιπφρουτ) 1 κ.γ. μαγειρική σόδα Πώς σε ωφελούν: - Τα εσπεριδοειδή φρούτα περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) τα οποία έχουν την ιδιότητα να απολεπίζουν ήπια και να φωτίζουν το δέρμα, διατηρώντας τους πόρους ομαλούς και καθαρούς. - Η μαγειρική σόδα, με την πολλαπλή χρηστικότητα στη μαγειρική τέχνη, μπορεί να διώξει με χαρακτηριστική απαλότητα τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου, βοηθώντας στην αποτροπή εμφάνισης μαύρων στιγμάτων. Οδηγίες χρήσης: Ανάμειξε καλά μεταξύ τους το χυμό και τη σόδα και παρατήρησε πόσο θα φουσκώσει το μείγμα. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να καταλαγιάσει ο αφρός, άπλωσε στο πρόσωπο όλη την ποσότητα, περίμενε 20 λεπτά και ξέβγαλε. Τι πρέπει να γνωρίζεις: 1. Αυτή η μάσκα πιθανό να τσούξει την επιδερμίδα σου, ειδικά σε κάποιες ευαίσθητες περιοχές όπως η μύτη και η γραμμή των χειλιών, αλλά δείξε ανεκτικότητα – αυτή η αίσθηση δε διαρκεί πάνω από 5 λεπτά. 2. Έχε κατά νου ότι γίνεται πολύ εύθραυστη μόλις στεγνώσει, οπότε μη δοκιμάσεις να μιλήσεις ή να χαμογελάσεις, απλώς χαλάρωσε και απόλαυσέ την. Φτιάξε την πιο σούπερ μάσκα προσώπου εσπεριδοειδών Η μάσκα αυτή θα δώσει στο πρόσωπό σου την πνοή και τη δροσιά που του έλειπε! Είναι εύκολη και δεν χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία! 
Η ακμή είναι μια πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια που παρατηρείται σε εφήβους, αλλά και σε ενηλίκους. Αποτελεί πάθηση των σμηγματογόνων αδένων που αφθονούν στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος. Ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εφηβείας (στα κορίτσια με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως), όπου εμφανίζονται και τα πρώτα αντιπαθητικά σπυράκια. Οι τύποι των σπυριών στην ακμή είναι: Οι φαγέσωρες, άσπροι - μαύροι Οι βλατίδες, τα κόκκινα σπυριά Οι φλύκταινες, σπυριά με πύον Τα οξείδια (κύστεις) Οι φλύκταινες και τα οξείδια όταν φύγουν, μπορεί να αφήσουν ουλές. Σημάδια ή ουλές μπορούν να γίνουν και όταν ο ασθενής πιέζει τα σπυριά και τα ερεθίζει. Η ακμή, αν και δεν έχει αξιόλογη επίδραση στη σωματική υγεία του ατόμου, έχει σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα νέα άτομα με ακμή διακατέχονται από άγχος και φόβο απόρριψης από το αντίθετο φύλο. Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συνέπεια χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή στην εργασία. Σε πολλά άτομα τα σημάδια της ακμής στο πρόσωπο αποτελούν ένα τείχος που τους χωρίζει από τον έξω κόσμο. Ακμή μετά τα 30 Σε πολλούς η ακμή φουντώνει μετά την ηλικία των 30 και μπορεί μέχρι τα 60 να δημιουργεί προβλήματα στο πρόσωπο. Στους ενηλίκους η ακμή οφείλεται κυρίως σε ορμονικά αίτια. Τα σπυριά είναι πιο βαθιά και πονάνε περισσότερο από εκείνα της εφηβείας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Κάθε ορμονική διακύμανση, όπως προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, διακοπή αντισυλληπτικού χαπιού, εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος, μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή σε γυναίκες αυτής της ηλικίας. Η αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό μπορεί να δώσει το μήνυμα να αυξηθεί η παραγωγή σμήγματος. Στην ηλικία αυτή, ο διαβήτης επίσης μπορεί να αποτελέσει αιτία να εμφανιστούν σπυράκια. Το στρες φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην εμφάνιση της ακμής, καθώς οι ορμόνες του στρες μαζί με την τεστοστερόνη προκαλούν αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Οι παράγοντες Η ακμή είναι πάθηση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Στη δημιουργία της ακμής συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες πέρα από την υπερλειτουργία του σμηγματογόνου αδένα και την υπερέκκριση ανδρογόνων. Λόγω πλημμελούς κερατινοποίησης, αποφράσσεται το στόμιο του τριχοσμηγματογόνου πόρου, με αποτέλεσμα άθροιση του σμήγματος, περαιτέρω διάταση και τελικά ρήξη του τριχοθυλάκου. Σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία της ακμής είναι το προπιονικό βακτήριο της ακμής (P. Acnes) το οποίο είναι φυσιολογικός έποικος του τριχοσμηγματογόνου πόρου.  Όταν όμως αυξηθεί σε αριθμό, προκαλεί διάσπαση των τριγλυκεριδίων του σμήγματος και στη συνέχεια εντείνει την παραγωγή ελευθέρων λιπαρών οξέων που προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα. Άλλοι πρόσθετοι παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου είναι: γενετικοί παράγοντες (γονείς με το ίδιο λιπαρό δέρμα), εξωγενείς παράγοντες (καλλυντικά, φάρμακα, κλιματολογικές συνθήκες). Οι μορφές Εκτός από την κοινή ακμή των εφήβων και τη ροδόχρου ακμή των ενηλίκων, υπάρχουν κι άλλες μορφές ακμής: Νεογνική ακμή: Εμφανίζεται μετά τη γέννηση συνήθως σε αγόρια. Έχει τη μορφή εξανθημάτων στα μάγουλα. Υποχωρεί, ωστόσο, σε έξι μήνες. Επαγγελματική ακμή: Εμφανίζεται σε εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με ορυκτέλαια. Εντοπίζεται σε μηρούς και βραχίονες. Τροπική ακμή: Εμφανίζεται κυρίως σε ναυτικούς που εργάζονται σε ζεστούς και υγρούς χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια. Εντοπίζεται στη ράχη, στο στέρνο και στον κορμό. Ιατροφαρμακευτική ακμή: Εκδηλώνεται έπειτα από χορήγηση φαρμάκων, όπως τα ανδρογόνα, τα αναβολικά ή η κορτιζόνη, τα αντιεπιληπτικά. Ακμή από καλλυντικά: Εντοπίζεται σε ενήλικες γυναίκες και οφείλεται σε χρήση καλλυντικών που περιέχουν φαγεσωρογόνα υλικά όπως βαζελίνη, λανολίνη, φυτικά ή χημικά έλαια. Η αντιμετώπιση Η πάθηση είναι ιάσιμη, αρκεί ο πάσχων να δείξει υπομονή και συνεργασία με τον δερματολόγο του. Μερικές οδηγίες είναι οι εξής: Τοπική αγωγή για πρόληψη νέων αλλοιώσεων (Αζελαϊκό, Ανταλαπένη, Ρετινοϊκό οξύ, Ταζαροτένη). Αποφυγή χρήσης τοπικά λιπαρών κρεμών (μόνο συσκευασίες με ένδειξη oil free). Αποφυγή κακοποίησης των βλαβών της ακμής από τον ασθενή ή από τον αισθητικό. Αντενδείκνυται ο ‘καθαρισμός’ από αισθητικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κακοί χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν ρήξη τριχοσμηγματογόνου μονάδας και έγχυση του περιεχομένου της στο χόριο. Αποφυγή υγρασίας και υπερβολικής θερμότητας. Όταν δεν υποχωρεί με τοπική αγωγή, ο δερματολόγος θα κρίνει εάν θα συνεχίσει την αγωγή με φάρμακα από το στόμα (αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη, δοξυκυκλίνη, ερυθρυμικίνη, μινοκυκλίνη). Επίσης: Να ερευνήσει για τυχόν ορμονική διαταραχή. Να ξεκινήσει, όπου κρίνει, θεραπεία με ισοτρετινοΐνη. Πηγές: Τάνια Βλαδένη, Δερματολόγος-Υγιεινολόγος
Σελίδα 23 από 25

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.