Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη- Μέτρα πρόληψης γράφει ο επιστήμονας Πέτρος Παπαλέξης

Νοε 13, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Άρθρο του Dr. Πέτρου Γ. Παπαλέξη, Ιατρού, Υποψήφιου Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Έκτακτου Καθηγητή Πανεπιστημίου

Δυτικής Αττικής, τακτικού μέλους Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Μέλους Εκτελεστικής Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.), 

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκα-λείται από τους ιούς της γρίπης (A, B και C). Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/ και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση", αλλά με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που πάσχει από γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους;

Εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια τα κυριότερα συμπτώματα του ιού της γρίπης;

Στα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνονται: πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή, πόνος στο λαιμό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, καταβολή και ρίγη. Κάποιοι ασθενείς μπορεί επίσης, να

παρουσιάσουν και εμέτους ή διάρροιες. Ασθενείς που νοσούν από γρίπη, μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.

Ποιες οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που πρέπει να εμβολιάζονται;

Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα (εκτός από υπέρταση), άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και άσθμα, άτομα με χρόνια μεταβολικά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη, με νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με χρόνια νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες, παιδιά <2 ετών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και άτομα άνω των 60 ετών

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από μία πληθώρα ιών, διαφορετικών από τους ιούς της γρίπης. Επίσης, τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πότε είναι για τη χώρα μας η εποχή της γρίπης;

Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Συνήθως οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση με βάση τα συμπτώματα. Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι η απομόνωση και καλλιέργεια του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή ο έλεγχος για αντισώματα κατά του ιού στο αίμα. Κατά κανόνα, όμως, τέτοιες εξετάσεις δεν έχει νόημα να γίνονται επειδή δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη;

Ο ιός της γρίπης H1N1 είναι ευαίσθητος στα αντιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Tamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza). Τα φάρμακα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά εάν ληφθούν τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα βαριά ή το άτομο έχει παράγοντες κινδύνου (ανήκει στις κατηγορίες κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω). Όχι λήψη αντιβιοτικών στη γρίπη, είναι άχρηστη θεραπεία έναντι της νόσου. Η γρίπη είναι ίωση!!

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη γρίπη;

Μέχρι σήμερα ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες και περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό.

5 απλά βήματα για να προστατευθούμε έναντι της γρίπης:

1ον: Ο εμβολιασμός με το ασφαλές αντιγριπικό εμβόλιο, μία φορά ετησίως, ιδανικά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο.

2ον: Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

3ον: Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Πολύ βασική οδηγία, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε αυτό να γίνεται μέσα σε ένα χαρτομάντηλο ή τοποθετώντας το χέρι μας μπροστά στο στόμα και τη μύτη μας, αποφεύγοντας τη διασπορά του ιού.

4ον: Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

5ον: Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι και δεν αισθάνεστε καλά. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

 

 Πέτρος Παπάλέξηςe-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία Υγεία-ομορφία
Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %13 %403 %2019 %10:%Νοε

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.