Η Απάντηση Ξύδη στην επιστολή Τίγκα.

Μαρ 30, 2016
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ¨Παπάγου Πολιτεία¨ επικοινώνησε με τον επίτιμο Δήμαρχο
Παπάγου-Χολαργού Κύριο Βασίλειο Ξύδη και του ζήτησε να σχολιάσει την επιστολή Τίγκα,σχετικά με την εκταμίευση του ποσού των 5.457.853,80 Ευρώ από το Δήμο.

Διαβάστε την απάντηση:  
 
 

Καταρχήν, θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνστ.-Πολ. Τίγκας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς εμένα και την υπό εμέ Δημοτική Αρχή για την επιτυχία που είχαμε να αποζημιωθεί ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού από το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 5.457.853,48 Ευρώ για την απαλλοτρίωση δημοτικών εκτάσεων του τ. Δήμου Παπάγου, για την κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού.

Με την πρόταση, όμως, του κ. Τίγκα και του συνδυασμού του να διατεθεί όλο το ποσό που εισπράχθηκε από την απαλλοτρίωση (5.457.853,48 Ευρώ) για να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου και η τοπική ανάπτυξη (ενίσχυση κοινωνικού παντοπωλείου, ανάπτυξη προληπτικής και συμβουλευτικής ιατρικής, δωρεάν συμμετοχή των παιδιών στο καλοκαιρινά camp, διεύρυνση του ΚΑΠΗ προς όλους τους δημότες, δημιουργία γραφείου νεανικής επιχειρηματικότητας κλπ) δεν μπορώ να συμφωνήσω γιατί είναι αντίθετες με το νόμο, τον οποίο η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει.

Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, η έννοια των λέξεων «απαλλοτρίωση» και «εκποίηση» είναι ταυτόσημη. Ως εκ τούτου, για την αξιοποίηση (διάθεση) του ποσού των 5.457.853,48 Ευρώ, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 186 του Ν. 3463/2006 (Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στην παράγραφο 2 αυτού του άρθρου ορίζεται, επί λέξει ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να διαθέσει το προϊόν της εκποίησης (επομένως και της απαλλοτρίωσης) «αποκλειστικά και μόνο για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίον έγινε η εκποίηση. Αν τυχόν απομένει υπόλοιπο, διατίθεται για την εκτέλεση έργων. Αποκλείεται η διάθεση του υπολοίπου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» (ακριβής αντιγραφή από το Νόμο).

Κατόπιν αυτών, οι προτάσεις του κ Τίγκα και του συνδυασμού του μπορεί να φαίνονται “ανθρώπινες” ή “συναισθηματικές” και να δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, είναι όμως ανεδαφικές και ανεφάρμοστες, αφού δεν είναι σύννομες.

Καλό είναι, επομένως, οι προτάσεις που γίνονται ή θα γίνουν για την αξιοποίηση του ποσού της απαλλοτρίωσης να είναι μέσα στα πλαίσια της υφισταμένης νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν. Διαφορετικά, θα φαίνεται ότι γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων.

Ερμηνεία λέξεων “εκποίηση” και “απαλλοτρίωση”:

 

1. Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ:

α. εκποιώ: απαλλοτριώ, πωλώ και ιδία ένεκα αναγκασμού (κοινώς ξεπουλώ, ξεκάνω).

β. εκποίηση: πώληση και ιδιαίτερα αναγκαστική, κοινώς ξεπούλημα.

γ. απαλλοτρίωση: αποστέρηση από το κράτος ατομικής κινητής ή ακίνητης περιουσίας μετά από

προηγούμενη αποζημίωση, χάριν δημόσιας ωφέλειας.

 

2. Χρηστικό Λεξικό Ακαδημίας Αθηνών:

α. εκποιώ: προβαίνω σε εκποίηση, δημοπρατώ, εκπλειστηριάζω, ξεπουλάω.

β. εκποίηση: υποχρεωτική πώληση περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλή τιμή, συνήθως κατόπιν δικαστικής

απόφασης, ξεπούλημα.

γ. απαλλοτρίωση: υποχρεωτική, με βάση το νόμο και με καθορισμένη αποζημίωση, μεταβίβαση της

κυριότητας ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο λόγω δημοσίας ανάγκης.

 

3. Ερμηνευτικό Λεξικό Α. Γεωργοπαπαδάκου (εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ):

α. εκποιώ: ξεπουλώ εμπόρευμα αναγκαστικά.

β. εκποίηση: πώληση και μάλιστα αναγκαστική ύστερα από δικαστική απόφαση, ξεπούλημα.

γ. απαλλοτρίωση: μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

                  
Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.