ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΎΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΧΡΗ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Τ.Ε.Ο. ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Οκτ 30, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο προερχόμενος από τον Δήμο μας Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, στη συζήτηση

για τα δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. της Περιφέρειας Αττικής σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, υποστήριξε ότι το Κ.Τ.Ε.Ο. Χολαργού στην οδό Τσιγάντε θα πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή. Στην ουσία επανέφερε το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην Δήμου Παπάγου αλλά και του ενιαίου Δήμου Παπάγου – Χολαργού για απομάκρυνση του Κ.Τ.Ε.Ο.

Στη εισήγησή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

Σημαντική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Κεχρή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Κ.Τ.Ε.Ο. Χολαργού.

Tο Κ.Τ.Ε.Ο. Χολαργού βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Παπάγου. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1985 προκαλώντας άμεσα θύελλα διαμαρτυρίας από την τοπική κοινωνία του Παπάγου. Η τότε Δημοτική Αρχή Παπάγου αντιτάχθηκε σθεναρά στη λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. απαιτώντας την απομάκρυνσή του.

Το Κ.Τ.Ε.Ο. σταμάτησε να λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια της Διοίκησης του κ. Σγουρού και επαναλειτούργησε από τη Διοίκηση της κ. Δούρου το 2015.

Με βάση τον νόμο 2963/2001, στο άρθρο 34 περί ίδρυσης των Κ.Τ.Ε.Ο., στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι: «Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Κ.Τ.Ε.Ο. επιτρέπεται σε περιοχές μη οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας, οχλούσας βιομηχανίας - βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο. δε θα μπορούσε να λειτουργήσει στην εν λόγω περιοχή, αφού πρόκειται για περιοχή αμιγούς κατοικίας. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: Αν δεν προβλέπεται να λειτουργεί ένα ιδιωτικό Κ.Τ.Ε.Ο στον Παπάγο, πως μπορεί να λειτουργεί ένα δημόσιο;

Επιπροσθέτως, με βάση και πάλι τον νόμο 2963/2001, στο άρθρο 34 περί ίδρυσης των Κ.Τ.Ε.Ο., παράγραφο 5 και 6, που αφορά τόσο τα ιδιωτικά όσο

και τα δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. αναφέρεται ότι: «Απαγορεύεται η εγκατάσταση Κ.Τ.Ε.Ο. σε απόσταση μικρότερη των 100μ. από νοσοκομείο ή κλινική καθώς και από σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, σταθερής τροχιάς και λεωφορείων».

Το ΚΤΕΟ Χολαργού όμως βρίσκεται πλησίον του Νοσοκομείου Γεννηματάς και γειτνιάζει με σταθμούς λεωφορείων και με το σταθμό του μετρό «Εθνική Άμυνα».

Στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει επαρκής χώρος στάθμευσης. Γίνεται συνεπώς σαφές, ότι η λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. στη συγκεκριμένη περιοχή επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη διαβίωση των κατοίκων και υποβαθμίζει την περιοχή. Συγκεκριμένα, αυξάνει τις εκπομπές ρύπων, την κυκλοφοριακή κίνηση, προκαλώντας συχνά κυκλοφοριακή συμφόρηση, προκαλεί σημαντική όχληση, ηχορύπανση και γενικότερα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επίσης, η εν λόγω έκταση εντάσσεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί και η αντίστοιχη μελέτη του ΟΡΣΑ προβλέπει την απομάκρυνση του Κ.Τ.Ε.Ο. και την απόδοση του χώρου στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Παπάγου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο τελικής έγκρισης, για το οικοδομικό τετράγωνο 189 στο οποίο εντάσσεται το Κ.Τ.Ε.Ο., προτείνεται μεταξύ άλλων η απομάκρυνση του Κ.Τ.Ε.Ο. και η θεσμοθέτηση του χώρου αυτού και του άλσους ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού με τη σχεδόν ομόφωνη υπ αριθμόν 3 απόφασή του, στις 23 Ιανουαρίου 2015, αντιτάχθηκε στην απόφασή της κ. Δούρου για την επαναλειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. αναφέροντας μεταξύ άλλων:

1. Η λειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. Χολαργού δεν είναι συμβατή στα οριζόμενα από τον ν. 2963/2001.

2. Επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

3. Δυσχεραίνει την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία και μετρό) και

4. Επιβραδύνει, αν δεν ακυρώνει τον σχεδιασμό που υπάρχει για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί.

Κατά συνέπεια, η απόφαση της κ. Δούρου για επαναλειτουργία του Κ.Τ.Ε.Ο. το 2015 ήταν λανθασμένη και θα πρέπει τώρα να δρομολογηθεί η απομάκρυνση και η μετεγκατάστασή του σε άλλη περιοχή.

 

Γιάννης Κεχρής

Μέλος ΔΣ, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Κατηγορία Κοινωνικά

Σχόλια αναγνωστών


Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.