Εισήγηση Μουντάκη για ανακήρυξη Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε επίτιμο Δημότη της πόλης μας ΔΣ(video)

Ιαν 22, 2019
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ένα από τα θέματα συζητήσεως στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η πρόταση για ανακήρυξη

του Πατριάρχη Αλεξανδρείας,και πάσης Αφρικής ,Θεόδωρου Β’ σε επίτιμο Δημότη της πόλης μας.

Δείτε παρακάτω την πρόταση-εισήγηση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κυρίας Μαρίας Αθανασάκου Μουντάκη, πάνω στο θέμα.

 

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους και άξιους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας είναι η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’, όπως είναι και ο επίσημος τίτλος του.

2. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος (κατά κόσμο Νικόλαος Χορευτάκης) γεννήθηκε στα Χορευτιανά Κισσάμου του Ν.Χανίων της Κρήτης το 1954 και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ηράκλειο. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και Πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1975 και Αρχιμανδρίτης το 1978. Κατά τα έτη 1975-1978 διακόνησε ως Αρχιδιάκονος και κατόπιν πρωτοσύγκελος της ιεράς Μητρόπολης Λάμπης και Σφακίων, όπου ανέπτυξε σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Κατά τα έτη 1985-1990, μετακληθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Νικόλαο τον ΣΤ’ στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, χρημάτισε ως Πατριαρχικός Έξαρχος του θρόνου στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

3. Το έτος 1990, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κυρήνης και διορίσθηκε εκπρόσωπος του αειμνήστου Πατριάρχου Παρθενίου στην Αθήνα και συνόδευσε τον Πατριάρχη στις ιεραποστολικές του εξορμήσεις στην Αφρικανική Ήπειρο καθώς και σε διεθνή θεολογικά συνέδρια. Το 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν και το 2002 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μητρόπολη της Ζιμπάμπουε ενώ το 2004 εξελέγη παμψηφεί Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

4. Ως Μητροπολίτης χωρών της Αφρικής αλλά και Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει αναπτύξει σπουδαίο και αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση, ανήγειρε Ιερούς ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία βοηθώντας αδιακρίτως Αφρικανούς και Έλληνες. Χαρακτηριστικά

αναφέρονται η Ίδρυση τεσσάρων Ιεραποστολικών Κέντρων στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράτε καθώς και Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου 400 συνέδρων. Στο Μαλάσι ίδρυσε δύο Ιεραποστολικά Κέντρα, τα οποία περιλαμβάνουν Νοσοκομείο, Τεχνικές Σχολές και Παιδικούς Σταθμούς. Ανακαίνισε το Ελληνικό τετράγωνο (Σχολείο-Εκκλησία-πρεσβυτέριο) στην πόλη Μπέϊρα της Μοζαμβίκης και συνέβαλε ουσιαστικά στην θεμελίωση Ιερών Ναών και στην Ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων και σχολείων σε πολλά Κράτη της Αφρικής. Προκειμένου να εκτελέσει το ποιμαντικό και το πολυποίκιλο κοινωνικό του έργο δεν διστάζει να διασχίζει τις ζούγκλες και τις ερήμους της Αφρικανικής Ηπείρου πολλές φορές οδοιπορώντας, και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

5. Όπως προαναφέρθηκε τον Οκτώβριο του 2004 εξελέγη παμψηφεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η Ενθρόνισή του ετελέσθη στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια με την υψηλή παρουσία προκαθημένων και αντιπροσωπειών όλων των εκκλησιών, των πολιτειακών και πολιτικών Αρχών της Ελλάδος και της Αιγύπτου και χιλιάδων Χριστιανών. Η εν γένει Ιεραποστολική του δράση, το έργο του, η προσωπικότητά του και ο χαρακτήρας του αποτελούν κύρια αιτία αγάπης όλων των Αφρικανών Χριστιανών, των Ελλήνων και των Αράβων της Αιγύπτου και όλης της Αφρικής.

6. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνδέεται άμεσα με την πόλη μας, ως παλαιός Χολαργιώτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διέμενε στον Χολαργό με την μητέρα του. Επίσης όποτε επισκέπτεται την Αθήνα διαμένει στην πόλη μας όπου το Πατριαρχείο διαθέτει διαμέρισμα και πολλές φορές ταπεινά και χωρίς να γίνεται αντιληπτός προσεύχεται στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

7. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συνεχίζει μια λαμπρή παράδοση εκλεκτών Ιεραρχών στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μία πορεία που άρχισε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο. Αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα και είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδος του Ελληνικού Πνεύματος, του Ελληνικού Πολιτισμού και των Ελληνικών Ιδεών και Αξιών. Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή όπως προαναφέρθηκε έχει άμεση σχέση με την πόλη μας, προτείνεται να τον ανακηρύξουμε επίτιμο Δημότη της πόλης μας. Η σχετική εκδήλωση θα λάβει χώρα σε χρόνο που θα καθορισθεί σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο.

 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας- Νεολαίας &

Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Αθανασάκου-Μουντάκη

 

 

Κατηγορία Κοινωνικά
Τελευταία τροποποίηση στις %AM, %22 %395 %2019 %10:%Ιαν

Σχόλια αναγνωστών

Εφημερίδα

download print

Καιρός

EMAIL Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.